Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen skickade ut fel premier

/
  • Foto: NICK BLACKMON Premium och faktura. Emma Lindqvist fick först en utbetalning på 1 300 kronor, sedan en faktura på halva beloppet. - Ganska klantigt skött, säger hon.\n

GÄVLEEn månad efter skolavslutningen fick Emma Lindqvist 1 600 i stipendium. I torsdags fick hon en faktura från Gävle kommun på ungefär halva beloppet.Genom en miss i hanteringen har kommunen nämligen betalat ut för mycket i premier eller stipendier till vissa elever, medan andra blev helt utan. Enligt uppgift har en elev fått hela 20 000 kronor.

Annons
Nu har tolv elever fått en faktura på det överskjutande beloppet.

Behöver inte betala
Men de behöver egentligen inte betala tillbaka några pengar. Det är nämligen så att eleverna vid skolavslutningen inte fick besked om summan, utan pengarna kom en månad senare på en postanvisning.
- Är man i god tro och tar ut pengarna så har de rätten på sin sida. Då kan vi inte göra mycket, säger Hans Brandén, administrativ chef på utbildning och arbete.

Det här har bara drabbat utbetalningarna av premier (och i en del fall stipendier) till elever på Vasaskolan.
Där var det 86 elever som vid skolavslutningen fick veta att de fått premier/stipendier (totalt handlar det om 75 000 kronor).
De fick dock inget besked om hur mycket var och en skulle få.

Därför var det inte så konstigt att inte Emma Lindqvist reagerade när hon fick en utbetalningsavi på 1 300 kronor som stipendium i svenska.
- Jag fick den en månad efter skolavslutningen. Sedan kom en faktura i torsdags där det stod att jag skulle betala tillbaka 683 kronor, berättar hon.
- Det är i och för sig inga stora pengar och jag kan ju få hjälp av mina föräldrar. Problemet är ju om jag inte skulle betala och får en betalningsanmärkning.

Kan inget göra
Men det verkar inte som om Emma eller de andra som fått för mycket pengar behöver oroa sig.
För kommunen har inte särskilt mycket på fötterna när det gäller att kräva tillbaka pengarna.
- Nej, det har vi nog inte. Har eleverna handlat i god tro så kan vi inte göra mycket. Det har blivit en olycklig handläggning av utbetalningarna, konstaterar Hans Brandén.

Hur har då misstaget gått till?
Arne Övrelid, rektor på Vasaskolan säger att man där gjort som vanligt.
- Vi gör en lista över vilka elever som ska ha pengar och hur mycket var och en ska ha. Den listan skickar vi till förvaltningen som skickar ut pengarna. På listan står också summan som var och en ska ha, säger Arne Övrelid.
- Om jag har förstått det rätt har en del elever fått för mycket och andra har inte fått några pengar alls.

Det ska ha gått till så att den som gjorde i ordning utbetalningarna helt enkelt läste på fel rad i listan.
I något fall ska en elev ha fått en summa som egentligen skulle delas mellan tre elever.
De elever som blev utan har nu fått sina pengar. Och på förvaltningen hoppas man att de elever som fått för mycket betalar tillbaka pengarna.

ANDERS WENNBERG

Mer läsning

Annons