Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tvingas böta 700 000

/

Omvårdnad har fått böta mer än 700 000 kronor för att inte ha ordnat bostad och kontaktperson till funktionsnedsatta och äldre Gävlebor. Nämndsordföranden Lena Lundgren, S, ska ta nya tag med att lösa den mångåriga bostadsbristen.

Annons

Sedan 2009 har Socialstyrelsen haft 41 tillsynsärenden där Gävle dröjt mer än tre månader med att göra verklighet av beslut enligt LSS och socialtjänstlagen. Nästan alla gäller funktionsnedsatta Gävlebor. I nio fall har kommunen fått betala vite, sammanlagt 718 900 kronor, för att inte ha gjort tillräckligt för att uppfylla besluten. Ett vitesbeslut gäller väntan på äldreboende, ett gruppboende och sju kontaktperson.

Sju ärenden är ännu inte avgjorda av Socialstyrelsen, men enligt kommunen har alla nu fått det de enligt besluten har rätt till.

I många år har kommunen haft problem med att ordna bostäder och kontaktperson för funktionsnedsatta i tid. Den sista september i år hade 22 personer väntat på bostad längre än tre månader och sex personer på kontaktperson. Åtta personer hade dock tackat nej till minst ett bostadserbjudande.

– Klart att det är bekymmersamt, säger Lena Lundgren om läget.

Hon ska nu samla alla inblandade för att ta reda på hur de kan få fram nya bostäder i den takt behovet växer. Bristen på lediga lägenheter i Gavlegårdarna och lediga tomter är två bekymmer. Inom mandatperioden lovar hon en åtgärdsplan.

Den nya gruppbostad som skulle byggas nästa år är framskjuten till 2013 på grund av att planeringen dragit ut på tiden.

Enligt omvårdnadsförvaltningens plan behövs en ny gruppbostad om året framöver. Man har också byggt nya boenden. Många har gått till att minska för stora boenden och ersätta de som haft dåliga lokaler, något som det inte längre finns så stort behov av. 2010 byggde man tre nya gruppbostäder, men byggde samtidigt om ett underkänt boende så att 21 lägenheter blev tolv.

I år har kommunen utökat befintliga servicebostäder med sammanlagt 15 lägenheter, men bara med en gruppbostadsplats.

När det gäller plats på äldreboende är läget bättre. Sista september hade två personer väntat längre än tre månader på plats.

Mer läsning

Annons