Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill bygga på lucktomter

/
  • Allt fler politiker vill nu spara grönområdena i centrum ochh i stället bygga bostäder på lucktomter.

Efter motståndet mot planerna på att bygga bostäder i grönområden har kommunen nu kontaktat flera fastighetsägare till rivningstomter i centrala Gävle. Budskapet är att det där kan få plats flera hundra nya lägenheter.

Annons

I översiktsplanen för Gävle stad pekas en rad byggbara tomter ut. Men medan flera företag vill bygga i utpekade grönområden, som Klockgjutarparken, Gustavsplan och Luftvärnsbacken på Söder, gapar en rad lucktomter i centrala Gävle fortfarande tomma.

Enligt översiktsplanen är kommunen positiv till att bygga där och ”laga hål i staden”.

Som GD berättat har planerna på att bygga i grönområden också mött motstånd. Miljöpartiet och Folkpartiet har sagt nej från första början. Med tiden har fler politiker anslutit sig till nejsägarna.

Sju av 13 politiker i byggnads- och miljönämnden ställde sig i våras bakom en skrivelse signerad nämndens vice ordförande Dan Lorén, MP, om att varken Klockgjutarparken eller Slottsparken bör bebyggas. Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och en av fyra socialdemokrater stödde Dan Lorén. Ordföranden Jörgen Edsvik, S, fick ge sig.

Även tekniska nämnden, med ordföranden Inger Schörling, MP, i spetsen, ställde sig i november bakom samma skrivelse. Budskapet är att lucktomterna bör bebyggas i stället för parkerna.

Motståndet har fått kommunen att kontakta flera av fastighetsägarna till lucktomterna.

– Vi har diskuterat vilka eventuella hinder de ser för att bygga och vad kommunen kan göra för att skynda på, säger Jörgen Edsvik.

Han upplever att han fått positiv respons.

– Det ser lite olika ut, men det finns ett stort intresse. Någon kanske bara vill bygga kommersiella lokaler. En annan är intresserad av bostäder, men fundersam kring om det går att bygga och hyra ut när arbetslösheten är så hög. Vi har framfört att allt som byggs brukar gå åt snabbt, säger Jörgen Edsvik.

Han menar att det är stor brist på bostäder i centrala Gävle. Gavlegårdarna hade i slutet av 2011 en uthyrningsgrad på 99,7 procent. Av 15 243 lägenheter var endast ett 40-tal lediga.

Enligt kommunens prognoser kommer antalet Gävlebor att öka med 600 personer om året för att år 2025 vara uppe i 104 000. Planen är att fram till dess hinna bygga 6 000 nya bostäder.

En annan ivrig påhejare av att bygga på lucktomterna är Mats Öström, tidigare kultur- och fritidschef som nu jobbar med diverse stadsfrågor.

– Kultur & Fritid har till uppgift att skapa attraktion som lockar till inflyttning. Då är det viktigt att det finns bostäder. Paradexemplet är tomten bredvid Folksam på Drottninggatan. Det ger olyckliga signaler när människor kommer via järnvägsstationen och ser en central tomt som står helt öde, säger han.

Men även om lucktomterna bebyggs så försvarar Jörgen Edsvik att även vissa grönområden kan få stryka på foten.

– I första hand ska vi förstås undvika att bygga i parker. Översiktsplanen pekar ut 30 parker som absolut inte får bebyggas. Det är bara fem grönområden som vi har sagt är byggbara, säger han.

Mer läsning

Annons