Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill förbjuda hönseriägare att ha höns

GÄVLEKommunen vill förbjuda paret som äger hönseriet i Oslättfors att ha hand om höns.

Annons
- Det finns ju ingen anledning att lita på dem, säger miljöinspektör Stefan Väänänen.

Han menar att eftersom paret har misskött sig och haft höns fastän deras dispens gick ut tidigt i våras finns det risk att de åter skaffar nya höns som riskerar att fara illa.

- Man kan ju aldrig vara säker. Vi har fått till svar tre gånger när vi har frågat att de inte har några höns. Ändå fanns det ju höns där när vi kom dit, säger djurskyddsinspektör Mona Rönning.

Tillsammans med miljö- och hälsoskyddschefen Tommy Karlsson lämnade de två i går över en hemställan till länsstyrelsen om att förbjuda Oslättforsparet att ha höns.

Frågan handläggs på länsstyrelsen av länsveterinär Margareta Stéen.
- Om man sätter ett djurförbud på dem gör det att de inte får skaffa nya höns under en utsatt tid, och det är en stor inskränkning på en individs frihet, säger hon.

Ärendet kommer att behandlas av en jurist under veckan. De tre inspektörerna från kommunen har tillämpat 58§ djurskyddsförordningen som ger annan tillsynsmyndighet än länsstyrelsen möjlighet att anmäla till länsstyrelsen att det finns förutsättningar för att besluta om förbud att ha djur enligt 29ß Djurskyddslagen.

MAGNUS LUNDQUIST

Utdrag ur Stefan Väänänens, Mona Rönnings och Tommy Karlssons hemställan till länsstyrelsen:
(parets namn) har under lång tid visat att de inte förmår följa gällande lagar och bestämmelser. De har under lång tid eftersatt tillsynen på sina höns, vilket troligtvis medfört mycket lidande för hönsen.
(parets namn) har inte följt Jordbruksverkets beslut, utan fortsatt sin verksamhet utan dispens för burhönshållning.
(parets namn) har allvarligt försummat tillsynen samt vården av höns, då städning ej genomfört innan insättning av nya höns, då burarna utöver att de är olagliga även har brister som kan skada hönsen, då obligatorisk salmonellakontroll ej genomförts.
(parets namn) har utsatt hönsen för lidande, dels genom den hönshållning som skett, dels att de genom egen eller annans försorg låtit avliva ca 190 höns på ett sätt som strider mot djurskyddslagens bestämmelser. Det höns som trots avlivningsförsök levde, har tillbringat ett flertal timmar i en plastsäck med döda höns.
Då nya höns satts in i burarna trots att förlängd dispens ej medgivits kan det antas att ytterligare insättningar av höns kan ske, om förbud enligt 29ß djurskyddslagen ej meddelas.

Mer läsning

Annons