Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompensation för lönestrul?

GÄVLEDet blir inga 5 000 kronor i kompensation till de kommunanställda som fått vänta på sin retroaktiva löneförhöjning sedan april.

Annons
Däremot kan kommunen tänka sig en kompensation som inte handlar om ekonomiska summor.
- Det kan finnas många slags åtgärder, personalpolitiska, säger kommunens förhandlare Göte Ekberg.
Han vill dock inte säga något bestämt eftersom överläggningarna med de fackliga organisationerna har ajournerats och återupptas den 10 september.
Först då ska kommunen berätta vad man kan tänka sig attt erbjuda som kompensation.
- Vi kom ingen vart. Det blev lika lite resultat som de andra gångerna. Vi måste få något konkret att ta ställning till. Vårt krav på 5 000 kronor ligger kvar tills vi ser något annat förslag, säger Ulla Holmström från Kommunals avdelning 5.

Möttes för tredje gången
I går satt hon och representanterna från Sktf och Lärarförbundet i det tredje samtalet mellan parterna, för att försöka komma överens om hur man ska lösa konflikten om de uteblivna löneförhöjningarna för drygt 6 000 kommunanställda.
Som GD skrivit om flera gånger tidigare så bytte kommunen i våras till ett nytt datorsystem för att hantera lönerna.
Men det visade sig att det inte klarade av att ta in de nya framförhandlade lönerna på en gång.
Personalen skulle få vänta till i juni med att få ut höjningarna retroaktivt. Det visade sig inte möjligt då och facken krävde kompensation på 5 000 kronor per medlem för att de tvingas vänta på pengar som de behöver.
Tillsammans blir den kompensationen i mångmiljonklassen. Något man inte anser sig ha råd med från kommunens sida.

Utebliven lön i september?
Nu är det sagt att de den retroaktiva summan troligen kan betalas ut med septemberlönen den 27:e. Men det törs man inte lova till hundra procent.
- Nej, det kan vi inte. Vi kan bara hoppas att det fungerar, säger Göte Ekberg.
- Det är klart att man blir förvånad över att de inte kan lova säkert. Men det känns som att de från kommunen ser allvarligt på det här. Förhoppningsvis så blir det bra till slut, säger Irene Hellberg från sktf.
Hon kan tänka sig en kompensation med utbildning för lärarna. Men tror att det kanske blir erbjudande om en friskvårdsdag eller en extra semesterdag för de anställda. Något som är klart billigare än 5 000 kronor till var och en.
- Ja, vi har gått ner rejält i våra krav, medger Irene Hellberg.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 37
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons