Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompis får lugnande

/
  • Kompis mådde inte bra efter nyårshelgen. Nu väntas nya smällar - och den här gången får han lugnande medel innan allt drar igång.

Hunden Kompis kommer att få lugnande medel och bomullstussar i öronen inför valborgsfirandet – han har fortfarande inte hämtat sig efter att ett bombliknande fyrverkeri small av i kvarteret dagen innan nyårsafton.

Annons

När ”nyårsbomben” briserade i, det annars så lugna, villakvarteret i Hille vaknade Berner sennenhunden med ett ryck ur sin slummer och sprang med nosen före in i verandans glasvägg. Tiden efteråt gömde han sig bakom tvättmaskinen, matvägrade och fick släpas ut i kopplet. På promenaderna var svansen mellan benen och blicken mot himlen.

Matte, Sofia Nordlund, vittnar om att den tidigare trygga bjässen ännu inte återhämtat sig.
-Han har blivit harigare. Han är fortfarande väldigt rädd för höga ljud och smällar, och barnen kan inte promenera med honom eftersom han drar omkull dem ifall en bildörr skulle smälla igen, säger hon.
Skotträningen, som görs med hjälp av en inspelade fyrverkeriljud på en cd-skiva, har inte fungerat. Det verkar som om Kompis genomskådar att det inte är på riktigt. Därför har Sofia Nordlund inför valborgsfirandet motvilligt beslutat sig för en annan lösning.

-Vi har fått lugnande medel utskrivet av en veterinär. Först kommer vi att åka iväg och låta honom leka av sig ordentligt med en annan hund så att han blir trött. Sedan kommer vi att ge honom lugnande medel och sätta bomullstussar i öronen på honom, vilket känns jättetråkigt att behöva göra, säger Sofia Nordlund.
Stödet från grannar och boende som läst om Kompis i tidningen har varit massivt, berättar hon. Men personen som dagen före nyårsafton smällde av fyrverkeriet har ännu inte hört av sig.

Vad vill du säga inför kvällens firande?
-Snälla, skjut på de tider som man får skjuta. Så att man kan förbereda sig och ha hunden inomhus. Inte innan eller efter. Det är hemskt att se ett djur chockas på det här viset.
Sofia Nordlund får medhåll från Hans Rosenberg, talesman för Svenska kennelklubben, som själv befinner sig i samma situation.
-För två år sedan blev min hund skrämd när vi var ute och några barn kastade smällare. Han ville bara fly, och är fortfarande rädd för höga ljud. Hundar blir väldigt berörda av ljuden eftersom de inte förstår varifrån de kommer. Tack och lov är det mindre av det här vid påsk och valborg än vid nyårsfirandet.
Han är kritisk till att vissa butikskedjor fortfarande säljer fyrverkeripjäser.
-Det kom ett smällarförbud men då har marknaden hittat på nya lösningar, med olika typer av ”bomber” som egentligen är smällare. Ica, Rusta, Coop och Plantagen har tagit sitt ansvar och slutat sälja raketer och smällare, säger Hans Rosenberg.

JOHAN RONGE

Mer läsning

Annons