Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsert som smäller högt

/
  • Arkivfoto: LASSE WIGERT På torsdag smäller det. Fyrverkerikompositör Eje Berglund  medverkar i avslutningen av evenemangen i Regementsparken.

GÄVLEPå torsdag kväll tar fyrverkerikompositör Eje Berglund plats bakom sin pyrosynth och medverkar i avslutningen av musikevenemangen i Regementsparken.

Annons
Eje Berglund har oftast stora kompositioner på gång och är inte ofta i hemstaden Gävle.
Därför tycker han det är extra kul att få komma hit.
- Bakgrunden är den att jag spelade med Furuviks gossorkester som ung. I våras läste jag att musik i Regementsparken hade svårt att komma i gång så jag sponsrar med fyrverkeri. Jag ger det till dem eftersom det var musiken som startade min karriär.
På torsdag blir det stor final klockan åtta med Valbo och Norrsundets musikkårer. Fyrverkeriet kommer att skjutas till ett potpurri ur Chess.
- Fyrverkeriet måste anpassas till musiken. Det blir ungefär 1 000 pjäser men inte bara stora saker. Det finns ju både piccolaflöjt och bastuba i en orkester och så är det också med fyrverkeripjäserna.
Eje Berglund tränar genom att filma mycket.
- Man tajmar, byter små delar och så vidare. Jag har skjutit till den här musiken förr. Vanligast är det med fyrverkeri till Händels fyrverkerimusik men den tycker jag är sönderskjuten. Gemene man har lättare att tillgodogöra sig populärmusik. Blåsorkestrar brukar ha tufft med rekryteringen så det är kul att visa ungdomarna att det går att göra något häftigt.
När det är dags på torsdag kväll kommer Eje Berglund att ta på sig fracken, ta plats på scenen precis som de andra musikerna och fyra av effekterna från sin pyrosynth.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons