Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konserthuset belönar trofasta

/
  • Elever vid Vasaskolans estetiska program fick sina verk framförda av symfoniorkestern i maj 2010.
  • Konserthuschef Beryl Lunder tycker inte att undersökningen ger en rättvis bild. – Man jämför äpplen och päron här.

En förstudie visar att Gävle Symfoniorkester har färre besökare än jämförbara städers. Men konserthuschefen Beryl Lunder menar att undersökningen jämför äpplen med päron.

Annons

Bakgrunden till utredningen är att landstinget i Gävleborg om ett år ska ta över fördelningen av de pengar som Statens Kulturråd i dag ger direkt till Gävle Symfoniorkester.

Konserthuset finansieras till en tredjedel av statliga pengar och resterande del betalas av kommunen.

På grund av den kommande formen har en utredning tillsatts där Gävlesymfonikernas besökarantal och omkostnad jämförs med tre andra mellanstora svenska städers symfoniorkestrar.

Förra året hade Gävlesymfonikerna 25 381 besök jämfört med exempelvis Svenska Kammarorkestern i Örebro som har en lägre omkostnad och färre musiker, men 10 000 fler besökare.

– Man jämför äpplen och päron här. Vi har inte räknat in extern uthyrning av vårt hus i siffrorna. Försäljning från vår kafé- och restaurangverksamhet är inte heller med, men det har Helsingborg tagit med i sina siffror. Däremot har alla övriga konserthus i studien över 1 000 abonnenter och högre biljettintäkter vilket vi måste jobba på, säger Beryl Lunder.

Hon framhåller att abonnemangen i Gävle konserthus har ökat från 180 till 461 på ett år, men att målet är 1 200 inom tre år.

– Vi har jobbat ihärdigt med kundvård. Det ska löna sig att vara abonnent. Därför får kunden rabatter och garanteras en fast stol i lokalen. Biljettpriserna sänks också med 25 till 38 procent, beroende på hur många konserter man bokar samtidigt. Priserna är subventionerade och jag kan inte se att vi kan sänka dem mycket mer.

Den typiska konserthusbesökaren är över 40 år och 60 procent är kvinnor.

– Vi planerar att ta reda på mer om vår publik med undersökningar på plats i huset. Det är intressant och värdefullt för oss.

Ett medel för att få en yngre publik har yttrat sig i specialinbjudningar till högskolans studenter och utbyten med Vasaskolans estetiska program. En bred repertoar har, menar Beryl Lunder, stor betydelse för att nå nya målgrupper.

– Alla har en relation till symfonisk musik, utan att veta om det alla gånger. Se bara på musiken till storfilmer som ”Harry Potter” och ”Star Wars”. Vi vill erbjuda fler konserter med data- spels- och filmmusik, som vi har sett lockar mycket ungdomar. Men då behöver vi också fler musiker och pengarna till detta.

Alla har en relation till symfonisk musik, utan att veta om det alla gånger. Se bara på musiken till storfilmer som ”Harry Potter” och ”Star Wars”

Mer läsning

Annons