Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konserthuset spelar säkert

/
  • Arkivfoto: LASSE HALVARSSON Mainstream. På grund av pengabrist har Konserthusbolaget fått inrikta sig på breda artister som drar in mycket pengar i publikintäkter. Lisa Miskovsky som besökte Gävle under hösten är ett exempel.

GÄVLEEn ovanligt torftig höstsäsong på konserthuset är snart över. Intäkterna från konferensuppdrag har rasat vilket lett till att Gävle Konserthus AB inte haft råd att anlita lika många artister som tidigare år.

Annons
- Det är det smalare utbudet som har drabbats och hela vårt utbud har blivit mer mainstream, säger Magnus Bäckström, vd i Gävle Konserthus AB.
Redan för två månader sedan berättade Gefle Dagblad att konserthusbolaget tvingades dra åt nödbromsen. Anledningen har framför allt varit att antalet konferensarrangemang har minskat kraftigt under året.
- De minskade intäkterna drabbar inte de stora nöjesevenemangen med exempelvis Carola. De ingår i en kommersiell spelplan, säger Magnus Bäckström.

Färre smala artister
Däremot har bolaget inte kunnat boka in lika många "smala" artister eftersom den kostnaden inte kan finansieras genom biljettintäkterna.
Konserthusets totala utbud har tappat i bredd vilket Magnus Bäckström tycker är beklagligt.
Just nu tittar personalen över vårens konsertprogram och har bland annat bokat in säkra publikdragare som Lena Philipsson och Sven- Ingvars. Men ännu är mycket oklart eftersom budgeten för 2003 inte är färdig.
Vid årsskiftet övergår Gävle Konserthus AB från att vara ett eget bolag till att bli en enhet under Kultur och Fritid. Då kommer konserthuset att konkurrera om samma pengar som exempelvis idrottsanläggningar, biblioteket och fritidsgårdarna i kommunen.
- Det kommer att bli avgörande för vår verksamhet hur stor budget vi får. Vi vill inte ligga kvar på höstens tomgång, säger Magnus Bäckström.
ANNA HÖGLUND
026-15 96 31
anna.hoglund@gd.se

Mer läsning

Annons