Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstigt att leka med konst

/
  • Ett 15-tal personer dök upp på rundvandringen Leken i konsten. Här syns konstpedagogen Maja-Lena Johansson berätta om Decoration Blues.
  • – Den där skulpturen tycker jag inte om, den ser ut som en grav, säger Monica Andersson som står längst fram.

De finns överallt i stadsbilden: statyerna och konstverken. Men det är sällan som någon stannar upp och tänker på vad de betyder. Det vill konstpedagogen Maja-Lena Andersson råda bot på.
– Det är viktigt att ta sig tid och begrunda konstverken som är en så naturlig del av stadsmiljön, säger hon.

Annons

Mitt i lekparken i Stadsträdgården står en grupp pensionärer framför konstverket Decoration Blues av Lotte Forsfält. Den abstrakta skapelsen är en naturlig del av lekplatsen men också ett konstverk med en historia att berätta.

– Många av konstverken placerades ut för många år sedan och folk går förbi dem utan att tänka på dem, säger Maja-Lena Johansson som är konstpedagog och leder en rundvandring som heter Leken i konsten.

Att hitta just leken i konsten är inte det lättaste. Efter den färggranna och lekfulla Decoration Blues följer konstverket Ruin på Borgarskolans gräsplan.

Många skulpturer i sten, en stor näsa och ett öra ligger sida vid sida vid andra stora stenformationer. Under allt sticker en avgjutning av konstnärens ben fram.

– Den där skulpturen tycker jag inte om, den ser ut som en grav, säger en av åhörarna, Monica Andersson.

Även om den skulpturen inte faller henne på läppen gillar hon sådana här turer för att de ger henne chansen att förstå många av de konstverk hon gått förbi många gånger.

– Jag är med på massor av sådana här rundvandringar, man lär sig mycket.

Mer läsning

Annons