Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärer fick skön belöning

/
  • De lyckliga stipendiaterna som ursprungligen båda kommer från Sandviken: Jonas Westlund, 29, och Angelica Falkeling, 23.– Konstnärer är den enda yrkesgruppen som själva definierar hur de utformar sitt yrke, kommenterar Angelica.

Igår belönades konstnärerna Jonas Westlund och Angelica Falkeling med Karin och Erik Engmans stipendium på Konstcentrum inför ett hundratal åskådare. 150 000 kronor var får de två Sandvikenbördiga konstnärerna för att utveckla sitt skapande.

Annons

Det är intendent Carl Bergström på Konstcentrum som har föreslagit ett femtontal lovande konstnärer till kultur och fritidsnämndens stipendiekommitté.

Kommunpolitikerna har i sin tur bestämt sig för att Jonas Westlund, 29 och Angelica Falkeling, 23 har gjort sig mest förtjänta av priset, som ska stimulera till utbildning och fortbildning.

– Det är väldigt skönt att slippa oroa sig för den ekonomiska pressen som man har som student, säger Angelica.

Jonas går andra året på Konsthögskolans kandidatprogram i Umeå. Pengarna ska gå till projekt han planerar att genomföra under sin stundande masterutbildning.

Eftersom han oftast jobbar med videokonst är en kamera en trolig investering.

Angelica går första året på Konsthögskolan i Malmö och jobbar mycket med textil. Även hon ska köpa en videokamera för pengarna bland annat. Så vad vill de med sin konst?

– Du gör nog mest politisk konst av oss. Jag har inte samma röda tråd i mina verk, som kan vara rätt spretiga, säger Jonas till Angelica.

– Jag vill komma utanför den typiska konstkretsen och visa mina verk för folk som inte är vana vid konst. Det dyker upp massa nya intressanta frågeställningar då har jag märkt, säger Angelica.

Båda har ställt ut på Kulturkiosken i Gävle och på nedläggningshotade Galleri Lars Palm på kulturhuset Kungen i Sandviken.

– Kungen är en plattform för alternativ kultur i Sandviken, för de som inte gillar 50 Cent och bandy. Det vore farligt om de lade ner, då kanske folk flyttar därifrån ännu tidigare än vad de gör idag, säger Jonas.

Om fem år ser Jonas sig som verksam i Malmö eller utomlands. Angelica vill gärna också slå internationellt. Men sina rötter glömmer de inte.

– Jag tycker det är viktigt att komma tillbaks till sin uppväxtort och visa vad man gör, säger Angelica.

Mer läsning

Annons