Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumrånarna tog 70 000

GÄVLEI går omhäktades en av männen som misstänks för inblandning i rånet den 23 september, då Konsum vid Södermalmstorg blev av med ungefär 70 000 kronor.

Annons
Två män misstänks för brottet. Enligt åklagaren gick de båda männen tillsammans in i butiken strax innan stängningsdags. Medan 21-åringen förledde butikspersonalen genom att ställa en massa frågor vid dricka-avdelningen lyckades 28-åringen smita in på lagret där han väntade några minuter tills butiken stängde klockan 21.
Med hjälp av hot och knytnävsslag lyckades 28-åringen sedan tvinga till sig cirka 70 000 kronor ur butikens kassaskåp.
De båda männen lärde känna varandra av en slump i Gävle.
- Båda är enstöringar med problem på var sitt håll, berättade åklagare Mikael Hammarstrand.

En tillfällighet
21-åringen från Kungälv råkade befinna sig i stan, precis som 28-åringen från Östersund.
Att de delade rum på Järnvägshotellet på natten blev en del av deras olycka. När lokalmedier gick ut med en av de misstänkta rånarnas signalement dagen efter rånet förstod hotellpersonal vilka de kunde vara - och kontaktade polisen. Därmed hade polisen inte bara 28-åringens registreringsnummer, som ett vittne hade antecknat när han åkte från platsen.

Förnekande
När 21-åringen greps vid lunchtid dagen efter rånet hade han 20 000 kronor i securitasmärkta sedlar i sin jackficka.
Själv hävdar han att han inte visste att pengarna låg där och har hela tiden förnekat inblandning i rånet.
- Jag var inte mer än en minut i butiken för att handla öl. Sedan gick jag ut, sa han under häktningsförhandlingen.
När 28-åringen greps den 1 oktober i en sommarstuga i Jämtland, där han gömde sig, erkände han efter ett tag rånet. Men 28-åringen pekade även ut 21-åringen och sa att det var tack vare honom som rånet kunde utföras.
28-åringen har även sagt att han lämnade över mer pengar än 21-åringen hade på sig då han greps i Gävle dagen efter rånet.
- Att han anger 21-åringen som medgärningsman är inte förvånande eftersom 21-åringen har medverkat till att denne kunnat gripas, hävdade försvarsadvokaten Bengt Hennel.
- Det är inte på grund av 21-åringens uppgifter som vi fått tag i 28-åringen, sade åklagaren Mikael Hammarstrand. Att vi fick tag i honom grundar sig i utmärkt polisarbete och oberoende vittnesuppgifter.
Åtal mot de båda misstänkta rånarna ska vara väckt senast den 17 oktober.

MARIAM NARAGHI

Mer läsning

Annons