Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kopterna kom för biskopens mässa

/

Uppemot 200 kopter från hela Sverige ville vara med när biskop Abakir och hans präster höll mässa i den koptiska kyrkan i Löv­åsen i går.

Annons

– Mässan kommer att handla om att vi människor kan förändra oss och byta kurs. Om vi själva vill så går det, med Guds hjälp, säger biskop Abakir.

Mitt i skogen en bit från Hedesunda ligger det gula trähuset, som tidigare tillhört Missionskyrkan, men senast var bostadshus. I går rullade bussar och bilar hit. Det var trångt innanför väggarna där det bjöds på mat och fika inför den stundande mässan.

– Ta ett bröd! Det finns åt alla. Och vill ni inte ha lite te eller kaffe? undrar biskopen i svart.

Han ser lugn och glad ut där han står med sina präster i kyrkosalen där människor strömmar ut och in. Han pratar omväxlande på arabiska, svenska och engelska. Han har varit biskop i åtta år, tre år i Skandinavien, dessförinnan i USA och Kanada.

– Vi kommer att ha en andlig stund tillsammans med böner, tal och sånger. Och jag vill säga att alla är välkomna här. Det är väldigt fint att vara här i Lövåsen, säger Abakir, biskop för Skandinaviens kopter.

Han har varit här tidigare. I november förra året invigde han huset som gudstjänstlokal.

Michael Agaiby, Gävlebo och kopt, letade länge efter en gudstjänstlokal som inte låg så långt bort som i Stockholm, där den närmaste koptiska församlingen finns.

– Jag är jätteglad i dag. Jag har inte sovit på två nätter. Det har varit mycket att ordna med inför i dag. Många kommer att stanna här över natten. I morgon kommer vi att ha en del aktiviteter.

– Övervåningen här ska också fungera som klosterverksamhet – eller retreat – för den som vill komma och stanna här. Det är en stark tradition i vår kyrka. Det var faktiskt kopterna som började med klosterverksamhet. Tanken är att det alltid kommer att finnas en präst på plats, säger Michael Agaiby.

Biskop Abakir tror att det finns ett stort behov bland kopter att samlas just nu; dels på grund av det politiska läget i Egypten, där kopterna är en utsatt grupp, som kristen minoritet. Och för några månader sedan avled kopternas patriark, Shenouda III av Alexandria.

Ingen ny partiark är ännu utsedd.

– Läget i Egypten verkar lugnt nu. Jag vill inte säga vad jag tänker om det politiska läget eller hur jag tror att det kommer att bli, men jag har gott hopp. Gud kommer att göra det som är bäst för oss alla.

Mer läsning

Annons