Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korna stod i avföring

/

Bilisten stannade vid en bondgård och hörde ett hemskt råmande från en lada. Hon tittade in och såg hur ett 60-tal kor och kalvar stod med klövarna i avföring.

Annons

Det var vid lunchtid i går som kvinnan parkerade bilen vid en bondgård norr om Gävle och klev ut i det vackra vädret. Men idyllen bröts av en kör med råmanden från en lada på ägorna.

-Ladugårdsdörrarna stod öppna och kvinnan tittade in. Och där inne gick ett 60-tal kor och en del kalvar i gyttja till strax ovanför klövarna. Vattenbaljan var helt tom och det fanns inget foder, säger Hans-Olof Sundström, djurskyddspolis vid miljöenheten.
Kvinnan larmade polis. Patrullen som kom till platsen beslutade sig för att kontakta Hans-Olof Sundström som begav sig dit.

-Vi tog även dit en länsveterinär för att bedöma vilket skick djuren befann sig i. Djuren hade hull och revbenen syntes inte, så det fanns inget att anmärka på i den delen.

När poliserna fortfarande befann sig på gården dök plötsligt huvudpersonen själv upp, bonden.

-Han hade med sig en container full med foder och strö. Enligt honom får djuren tillsyn och vatten varje dag och ladan görs rent veckovis. Det kan mycket väl stämma.

En anmälan om brott mot djurskyddslagen upprättades mot bonden. Sedan tidigare har han polisanmälts två gånger för samma sak, även då av bilister som stannat till och upptäckt ladan.

-Det är många som rastar där, gården ligger vid en vändplan, säger Hans-Olof Sundström.

Mer läsning

Annons