Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Körningarna till Sandviken – en arbetsmiljöfråga

/

100 kilometer i timmen på riksväg 80. I baksätet brottas en polis med en narkoman kletig av hepatitsmittat blod. Med nya anhållningsceller i Gävle kan "fylletransporterna” till Sandviken snart vara ett minne blott.

Annons

I går avslöjade GD att Rikspolisstyrelsen har godkänt att det byggs anhållningsceller i Gävle.

En sådan byggnation skulle öppna upp för att arresten i Gävle håller öppet alla veckodagar.

Förutom att spara in på de tidsödande ”fylletransporterna” fram och tillbaka till Sandviken – skulle det innebära ett rejält lyft i arbetsmiljön för ordningspolisen.

– Det är bra. Det har varit ett önskemål under många år. Problematiken med transporterna till Sandviken är ju att de flesta omhändertagandena sker i Gävle. Och ju våldsammare en omhändertagen är, desto bättre är det om transporten tar kort tid, säger Lennart Proos, ordförande för Polisförbundet i Gävleborg.

Det här exemplet är hämtat från en tillbudsanmälan gjord under juni i polisens rapporteringssystem Lisa.

Den inblandade patrullen skickades till Rådhustorget i Gävle. Där möttes de av en berusad, aggressiv kvinna. En av polisen känd narkoman. Kvinnan hade plåstrat om en hepatit C-smittad man som skurit sig allvarligt vid ett inbrott. Hon var nerkletad med mannens blod och bar enligt patrullen minimala kläder.

”Vi tvingas alltså färdas på en riksväg 80, med en omhändertagen som är helt galen, kränger och sparkar, i baksätet, med hepatit C blod från topp till tå”, skriver en av poliserna i anmälan.

I fältet ”orsak” på anmälningsformuläret tvekar inte polisen:

”För att vi tvingas köra omhändertagna till Sandviken! Hur ska jag som förare av en polisbil anpassa min hastighet på en riksväg där det är 100 km/h, mycket trafik och vilt och min kollega har full brottningsmatch obältad i baksätet för att en omhändertagen beter sig så aggressivt.”

En liknande anmälan som också är från juni beskriver hur en annan patrull omhändertog en känd narkoman, som gjorde våldsamt motstånd och spottade en av poliserna i ansiktet.

Eftersom mannen kunde bära på smittor kände de sig tvingade att trä en filt över hans huvud. För att hålla filten på plats och eftersom mannen var våldsam fick en av poliserna luta hela sin kroppstyngd mot honom under färden till Sandviken.

I fältet ”orsak” skriver en av poliserna:

”Långa transporter från Gävle till Sandviken ökar risken för incidenter avsevärt.”

Senast under natten till i förrgår blev en patrullbil på väg till Sandvikens arrest tvungen att bromsa in på riks 80. En berusad person blev våldsam och började kränga i baksätet – poliserna stannade bilen för att sätta på honom handbojor.

Mer läsning

Annons