Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köttskatt skulle slå hårt mot lokala producenter

/
  • Lars-Erik Hillbom har sina kor just utanför Gävle. Han tror inte att marginalerna som småskaliga bruk har skulle klara av någon extra skatt.

Jordbruksverket vill minska köttkonsumtionen och resonerar kring en köttskatt. Det skulle slå hårt mot de småskaliga producenterna och i längden bidra till färre lokala alternativ i köttdisken.

Annons

I går fördes heta diskussioner om en så kallad köttskatt både i medier och sociala medier. Jordbruksverket släppte på morgonen rapporten En hållbar köttkonsumtion som resonerar kring olika sätt att minska svenskarnas köttkonsumtion som bidrar till för höga växthusutsläpp. Om man inte minskar konsumtionen på frivillig väg var ett alternativ en framtida klimatskatt på köttproduktion.

En sådan skulle slå hårt mot Gävleborgs småskaliga köttproducenter, även om de redan är mer klimatsmarta än många stora producenter.

– Det finns inga marginaler, vi måste redan skaffa oss alternativa inkomster som snöröjning, säger Lars-Erik ”Larsa” Hillbom som föder upp nötkreatur.

Det skulle leda till färre lokala alternativ i butikerna.

– Vi lokala lantbrukare blir färre hela tiden. De blir nog av med oss snart ändå.

Lars-Erik Hillbom tycker också att lantbrukare får dubbla signaler.

– Vi har blivit stimulerade att skaffa fler kor för att hjälpa till att hålla landskapet öppet. Grisar bidrar ju till mindre koldioxidutsläpp men går inte att ha på naturbete. De förstör marken.

Nära hälften av det kött vi konsumerar i Sverige är importerat från andra länder och Jordbruksverket konstaterar i rapporten att styrmedel skulle få störst effekt om de infördes globalt. Men att det skulle vara svårt att genomföra.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, är också kritiska till att införa skatter på kött.

– Det vore hemskt dumt. I Sverige ligger vi långt före andra länder när det gäller lagkrav på etisk köttproduktion, som att inte använda antibiotika i förebyggande syfte, säger Lotta Zetterlund, mjölkbonde och ombudsman på LRF-kontoret i Sandviken, och fortsätter:

– Att försvåra för svensk köttproduktion vore att skjuta oss själva i foten. Det är ju den enda köttproduktion vi har koll på och kan påverka.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson var inte heller han sen att gå ut och rata en skatt på kött.

– Det är inte aktuellt att införa någon köttskatt, i varje fall inte så länge jag är statsråd, sa han till TT.

Enligt Jordbruksverket äter svenskarna näst mest nötkött i hela EU, efter Luxemburg. Men enligt Livsmedelsverket är det en sanning med modifikation. Danmark, Italien och Frankrike ligger på samma nivå.

Just nötkött bidrar till mest koldioxidutsläpp, följt av lammkött. Gris kommer som nummer 3 och kyckling på fjärde plats.

Mer läsning

Annons