Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftpesten härjar i Testeboån – hoppas få tag i den skyldige

49 signalkräftor och en flodkräfta. Det är resultatet av länsstyrelsen kräftfiske i Testeboån hittills i sommar.

Annons

– Det som är bra är att signalkräftorna tycks finnas på ett begränsat område, säger Nichlas Dahlén, fiskbiolog på länsstyrelsen.

Just nu är det uppehåll i kräftfisken, men försöken att rädda Testeboån undan kräftpesten fortsätter.

– Vi ska fortsätta med fisket tills vi ser om antalet fångade signalkräftor börjar minska. Om antalet minskar i år, och vi sedan inte hittar någon signalkräfta nästa sommar kanske avlysningen kan upphävas den sista december nästa år. Annars kommer den förmodligen att förlängas, säger Nicklas Dahlén.

Testeboån blev kräftpestförklarad i juli efter att man hittat enstaka signalkräftor. Det betyder att det är förbjudet att flytta fiskeredskap, båtar och andra föremål från Testeboån till andra vatten, för att inte kräftpesten ska spridas. Förbudet gäller från broarna vid Smörnäs och ända ner till mynningen i havet,

Signalkräftor blir inte själva sjuka, trots att de alltid är bärare av den fruktade kräftpesten. För flodkräftan betyder pesten däremot en säker död.

I det ljuset kan man se den ensamma flodkräfta som fångats i länsstyrelsens mjärdar som en positiv nyhet.

– Eftersom det verkar finnas så få flodkräftor i Testeboån är risken för ett stort pestutbrott trots allt ganska liten, säger Nichlas Dahlén.

Länsstyrelsen har inte gjort någon polisanmälan trots att det är olagligt att plantera ut signalkräftor.

– Polisen brukar vilja att man kan peka ut vem som är skyldig och vi har ingen aning om vem det är, säger Nichlas Dahlén.

En privatperson, Göran Johansson i Uppsala, har dock gjort en polisanmälan.

– Jag vet att det kan vara svårt att få tag på den skyldige, men jag tycker att den som gör så här ska veta att det blir polisanmält. Det är ett lagbrott att sätta ut signalkräftor, säger han.

– Jag fiskar inte kräftor själv, jag tycker inte ens att det är gott, men flodkräftorna behövs för den biologiska mångfalden, säger han.

På länsstyrelsen har man inte heller gett upp hoppet om att få fast den person som satt ut signalkräftorna.

– Vi har lagt in kräftorna i sprit för att spara dem. Nu går det inte, men snart kanske man kan kartlägga varifrån de kommer med hjälp av DNA-teknik, säger Nichlas Dahlén.

Mer läsning

Annons