Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kreativt båtbyggande i skolan

/
  • Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM Hög stämning. Örjan Persson, David Pedersen, Martin Larsson och Daniel Larsson jublade lite för tidigt. Domaren, Ingenjör Lundström, utsåg i slutänden ett annat lag som segrare.

GÄVLEUppdraget: Förvandla en mjölkkartong till en snabb båt med en gummisnodd som enda drivmedel.Svårt - men inte omöjligt.

Annons
Det visade eleverna i årskurs 2 på Polhemsskolans teknikprogram som i går tävlade mot varandra i ett riktigt race.
Och det var spänning in i sista sekund. Den sist startande båten tog nämligen hem segern.
- Jag tror vi vann på att vi utnyttjade gummisnodden på ett helt annat sätt än de andra lagen, förklarar Stefan Hvalgren, en av de fyra eleverna bakom det vinnande bidraget.

Hårda prov
Under de sex veckor som gått har elevernas kreativitet och uppfinningsrikedom satts på hårda prov.
Målet var att de egenhändigt tillverkade båtarna så snabbt som möjligt skulle ta sig fram längs en meterlång sträcka i ett akvarium.
Förutom mjölkkartong och gummisnodd har eleverna bland annat haft glasspinnar, ballonger, korkskruvar och sugrör till sin hjälp.
Inget vanligt skolarbete precis.
- Men vi försöker komma ifrån det teoretiska och satsa på det mer praktiska i elevernas projektarbeten, säger matematik- och fysikläraren Sofi Jonsevall.
Det var hon som tog kontakt med journalisten och den före detta forskaren Göran Lundström, känd i sin roll som Ingenjör Lundström.
Eftersom det är Göran Lundström som utformat reglerna för tävlingen var det naturligt att han i går agerade domare. Och han var märkbart imponerad över elevernas arbeten, även om han förundrades över att så många byggt båtar i katamaranmodell:
- Det har förekommit en hel del industrispionage här på skolan. Stämmer det?

Segrarna korades
Efter två försök med en kort paus för reparationer och smörjning så kunde han till slut kora segrarna som prisas med ett besök på Tekniska mässan i Stockholm.
Stefan Hvalgren, Daniel Johansson, Mikael Lauridsen Andersson och Niklas Ekholm lyckades få sin båt längs den meterlånga sträckan på 2,12 sekunder.
Men så satte de också båtens funktion före dess utseende.
- Ja, mycket design är det inte i den här, menar Daniel Johansson.

MARIA BRANDER
026-15 96 37
maria.brander@gd.se

Mer läsning

Annons