Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriminella Black Cobra läggs ner

Gävlepolisen har vid flera tillfällen stött på gängmedlemmar från Black Cobra i sina utredningar. Men nu ska den högsta ledningen för det kriminella nätverket ha beslutat sig för nerläggning.

– Bra att symbolvärdet försvinner, säger Lars Öjelind vid rikskriminalen.

Annons

I november 2010 berättade GD om hur det kriminella gänget fått sina första Gävlemedlemmar.

”Håll ut soldat! Black Cobra for fucking life!” och ”Haha bror vi är alltid så tunga, BC for life”.

Meningarna kommer från ett handskrivet brev som skickats från ett behandlingshem i Mellansverige till häktet i Bomhus.

Avsändare: den då 17-årige pojke som senare dömdes för det andra rånet mot Tempo på Styrmansgatan. Mottagare: den då 18-årige man som fälldes för flera personrån i samma dom.

Sedan dess har gänget dykt upp i andra utredningar hos Gävlepolisen – men någon renodlad avdelning ska aldrig ha etablerats i Gästrikland.

Och att döma av gårdagens avslöjande i Sydsvenskan, att nätverkets högsta ledning nu har bestämt sig för att lägga ner all verksamhet i Sverige, så kommer det aldrig att bli någon.

– Vi kan inte bekräfta något. Men det har under en tid funnits rykten om att de har för avsikt att lägga ner, säger Lars Öjelind, biträdande chef för rikskriminalens underrättelsetjänst.

Enligt tidningen har medlemströjor med den attackerande kobran redan börjat samlas in. Avvecklingen ska börja med Skåneavdelningen och sedan fortsätta norrut till Eskilstuna, Stockholm och Uppsala där avdelningarna kommer att finnas kvar lite längre.

– Om det stämmer så är det viktigaste att symbolvärdet försvinner och att en form av kriminellt gäng blir upplöst. Vi tror ju inte att de upphör med att begå brott på grund av att de tar av sig tröjan.

Black Cobra bildades ursprungligen i Danmark i början av 2000-talet, spred sig till Sverige och har sitt starkaste fäste i Skåne.

Vad tror du det beror på om de nu ska avvecklas?

– Det kan vara så att polisen varit effektiv i arbetet mot den här gruppen, man haft fokus på Black Cobra under många år. Det kan även vara så att medlemmarna märkt att det är lättare att begå brott utan uppmärksamheten som medlemskapet för med sig, säger Lars Öjelind.

Mer läsning

Annons