Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristin räds inte att återvända till Minsk

/
  • Kristin Ekström från Älvkarleby hoppas att hon kan resa tillbaka till Minsk den 1 september.

Den diplomatiska krisen mellan Sverige och Vitryssland får inte Kristin Ekström att hoppa av från sitt arbete som lärare i Minsk.

– Jag har kontrakt för ett läsår till, och åker tillbaka om situationen inte förvärras, säger hon.

Annons

Just nu är Kristin Ekström på semester i Stockholm, men hon följer rapporteringen om den diplomatiska krisen mellan Sverige och Vitryssland noga, både genom svenska medier och genom oberoende vitryska nyhetskällor.

– Det är en komplicerad situation, men mitt arbete är inte kopplat till svenska ambassaden utan till Svenska institutet, och de har inte brutit några förbindelser, säger hon.

Kristin Ekström är uppvuxen i Älvkarleby, östeuropavetare och har tidigare bott i både Ryssland och Ukraina. Sedan två år arbetar hon som lärare i svenska på Minsk Statliga Lingvistiska Universitet, där cirka 300 studenter läser svenska.

– Vi är flera lärare i svenska där, men det är bara jag som är från Sverige, berättar Kristin Ekström, som också har kvällskurser på Centret för svenska studier i Minsk.

Hon tror inte att det finns anledning att oroa sig för säkerheten om hon reser tillbaka när terminen börjar.

– Det är klart att det känns lite otryggare om den svenska ambassaden är stängd, men jag är mer orolig för att universitetet ska lägga ner kurserna i svenska på grund av krisen så att jag inte har något jobb, säger hon.

De spända relationerna mellan Vitryssland och EU har märkts hela våren, men har inte gjort gemene man i Vitryssland mer fientliga till personer från andra länder, säger Kristin Ekström

– Det är snarare tvärtom, att många undrar varför jag vill vara där när de själva helst skulle åka därifrån. Men det är ju just för att jag har möjlighet att åka därifrån när som helst som jag kan trivas där, säger hon.

Fotnot: I söndags gick UD ut med en varning om att iaktta ”försiktighet” sedan hot riktats mot svenskar i landet.

Mer läsning

Annons