Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kritik har bara viftats bort”

Nu utmanar Naturskyddsföreningen politikerna till debatt om Valbo Köpstad.

– Ta en tankepaus! Är det verkligen vettigt att göra exakt som exploatören och Ikea vill? säger Staffan Lundgren, ordförande i Naturskyddsföreningen i Gävle.

Annons

Debatten är planerad till slutet av januari. Ikea har redan tackat nej, men sex partier i Gävle har hittills sagt ja.

– Politik är att vilja, sa Olof Palme. Det är inte att låta sig fösas framåt av marknadskrafterna. Men i den här frågan har jag fått känslan att Ikea har fått bestämma allt, säger Staffan Lundgren.

– Det är ju inte bara vi i Naturskyddsföreningen som varit kritiska till utbyggnaden, men alla kritiska synpunkter har bara viftats bort. Nu har man till och med tagit bort regeln att det inte ska vara livsmedelsförsäljning i Valbo Köpstad, så nu hotas handeln inne i centrum, och då blir det ännu mer trafik, säger han.

Naturskyddsföreningen har försökt skapa en dialog med Ikea under tre år utan att lyckas, men nu är det politikerna som måste stå i fokus, menar naturskyddsföreningen.

– Även om politikerna har varit under hård press av Ikea, så är det politikerna som har ansvaret. Det finns ett kommunalt planmonopol, säger Lars Igeland, vice ordförande i föreningen.

Bakom debatten om Valbo Köpstad står också Omställning Gävle, och boende i Valbo.

Mer läsning

Annons