Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot chefstillsättning

/
  • Elisabet Jonsson kommer att få jobbet som chef för den nya förvaltningen Samhällsbyggnad Gävle. Men facken är kritiska.

Det blir Bygg & Miljöchefen Elisabet Jonsson som blir chef för den sammanslagna förvaltningen Samhällsbyggnad Gävle. Men facken är kritiska till tillsättningen.

Annons

– Vi har inte tagit ställning till personerna. Men vi tycker att det känns snopet att man bara hittat två sökande till en så viktig tjänst i en attraktiv kommun som Gävle, säger Claes-Göran Nilsson som representerar Naturvetarna och Akademikeralliansen.

De två kommunala förvaltningarna tekniska kontoret och Bygg & Miljö slås ihop till en gemensam förvaltning med namnet Samhällsbyggnad Gävle vid nyår.

Arbetet med sammanslagningen har pågått ett halvår och tjänsten som ny förvaltningschef utannonserades den 29 oktober. Manpower, som anlitades för rekryteringen presenterade efter ett par veckor två sökande: Hans-Olof Åström, tf chef för tekniska kontoret, och Elisabet Jonsson, chef för Bygg & Miljö.

På facklig samverkan i tisdags fick facken beskedet att arbetsgivarparten förordar Elisabet Jonsson.

– Hon har prövats mot den kravspecifikation som vi har ställt upp och uppfyller alla kraven, säger personalchefen Annica Lidén.

Det har inte funnits någon mer kvalificerad sökande, försäkrar hon:

– Normalt rekommenderar den konsult vi anlitar bara de personer som uppfyller kravspecifikationen att söka. Övriga personer får vi inte namnen på. Men i det här fallet frågade jag faktiskt Manpower och de sa att det inte var fler sökande. Jag vet inte varför, säger hon.

Från fackligt håll är man kritisk till hur hela processen gått till. Kommundirektören Göran Arnell hade hela tiden för avsikt att anställa Elisabet Jonsson, hävdar Sten Öberg, ordförande i Vision:

– Det började med ett möte i somras där Göran Arnell talade om att det var Elisabet Jonsson som skulle få jobbet. Det var inte förrän vi protesterade som man gick med på att annonsera, som man brukar göra, säger han.

Den bilden bekräftar också Annika Lidén:

– De två förvaltningschefer som vi hade bedömdes innan rekryteringsprocessen inleddes som möjliga för den nya tjänsten. Men när facken krävde att tjänsten skulle annonseras ut tillmötesgick vi det kravet, säger hon.

Kommundirektören Göran Arnell förnekar att han redan från början hade för avsikt att anställa Elisabet Jonsson som ny förvaltningschef.

– Då hade jag inte lagt flera hundratusen på rekryteringen, det hade varit slöseri. Rekryteringen har gått till precis som den brukar. Vi har intervjuat två väldigt duktiga sökande, säger han.

Facket har nu en vecka på sig att bestämma om de vill begära förhandling om tillsättandet av förvaltningschef. Först när de lämnat besked kommer Elisabet Jonsson att få det formella beskedet om att hon fått jobbet.

– Jag vet faktiskt inte hur vi ska göra. Vi tycker ju att det var lite tunt med bara två sökande, men för att vi ska gå vidare måste vi känna att det gagnar oss, säger Claes-Göran Nilsson, Naturvetarna och Akademikeralliansen.

Mer läsning

Annons