Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot Fixar-Malte

/

De tunga snöfallen skapar stora problem för gamla och sjuka.

Och av Fixar-Malte får de ingen hjälp, i stället blir de otrevligt bemötta i telefon, anser de.

Annons

Hemma hos Bo Simeon Eriksson möter besökare en snövall i midjehöjd. Djupa steg leder upp mot dörren 20 meter bort. Det är inte skottat på hela vintern.

Bo Simeon Eriksson är reumatiker och har njursvikt. Han kan inte skotta själv. Därför inte heller ställa ut soporna eller hämta posten.

Han kommer inte åt, kommer knappt ut överhuvudtaget. Men tre gånger i veckan måste han åka till dialysen på sjukhuset för sin sjukdom.

I går var han tvungen att åla sig över snövallen för att komma fram till taxin som väntade på honom ute på gatan.

På grund av sin sjukdom är han beviljad hjälp av Fixarteamet, eller Fixar-Malte, som tjänsten också kallas, trots att han är långt yngre än 75 år.

Han ringde och bad om hjälp i fredags men fick inget besked om när den skulle kunna komma.

Även i måndags ringde han. Och fortfarande missar man ingången till tomten om man kör förbi. Plogvallen ligger hög och jämn.

– Jag förstår att det är många som har det besvärligt nu. Men jag är ju så sjuk och kan inte ens ta mig ut till sjuktaxin på ett bra sätt när det är så mycket snö. Det känns kränkande.

Ale Larsson har också svårt att ta sig ut. Han har försökt få hjälp av Fixar-Malte hela vintern men ännu har de bara kommit en gång.

– Nu är vi insnöade igen. Frugan har hjärtfel och man vill ju kunna åka iväg snabbt om något händer.

Han skottar på själv bäst han kan men har tidigare haft en stroke och vågar inte ta i för mycket.

– Varenda gång jag ringer svarar de att jag skulle ha ringt innan och bokat. Men när ska jag ringa då? Informationen fungerar inte, det är en sådan oordning och de hånar en när man ringer, säger han.

Mer läsning

Annons