Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot höjda politikerlöner

GÄVLEKommunstyrelsen sa i går ja till förslaget som innebär en rejäl höjning av politikerlönerna.Men det är inte alla som tycker att arvodena ska beräknas utifrån vad riksdagsledamöterna tjänar.

Annons
Varken vänsterpartiet eller moderaterna tycker att det finns skäl för en sådan ansenlig höjning.
Att flera kommuner och landsting gått över till det systemet är inget argument, menar vänsterpartiets Amelia Morey-Strömberg.
- Tvärtom. Jag beklagar de kommuner som har gjort det, säger hon och varnar för en elitism av politiken där politiker och vanliga människor kommer allt längre i från varandra.
Vänsterpartiet yrkade i stället på att arvodet ska följa den vanliga grundbeloppsberäkningen som för närvarande är omkring 38 600 kronor.
- Det är ju det som vanliga människor har som bas, menar Amelia Morey-Strömberg.
Vänsterpartiet tycker också att grundbeloppet ska indexeras enligt de kommunanställdas genomsnittliga löneökningar.
Nu väljer kommunstyrelsen istället att gå på arvodeskommitténs förslag och låta grundbeloppet för arvodena vara 43 200 kronor. Det är lika mycket som en riksdagsledamot tjänar i månaden.
Så mycket kommer alltså kommunens finanskommunalråd att få i månadsarvode om kommunfullmäktige också antar förslaget.

Reservationer från m
Moderaterna reserverade sig också för detta och noterar att det inte finns något argument för en så ansenlig höjning.
Även m anser att gällande prisbasbelopp ska utgöra utgångspunkten för beräkningen av de förtroendevaldas arvoden.
Moderaterna yrkade också på att ordföranden i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden inte ska ha ett arvode som motsvarar ett halvtidsjobb. I stället anser partiet att ordföranden bör ha ett fjärdedels grundbelopp.
Även folkpartiets Kenth Lövgren reserverade sig till förmån för Daniel Stattins, m, och Krister Jönssons, fp, förslag i arvodeskommittén.
Lövgren anser att ordföranden i revisorskollegiet ska erhålla ett arvode om 15 procent av grundbeloppet i stället för tio procent som i dag.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons