Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot könsblandning

GÄVLEDet förekommer att manliga och kvinnliga patienter blandas på vårdsalarna vid länssjukhuset i Gävle. Helt oacceptabelt, anser Marianne Nygren, kristdemokratisk landstingsledamot.

Annons
Det är oetiskt och ovärdigt när patienter av båda könen måste vårdas i gemensam sjuksal, skriver hon i en interpellation till landstinget.

"Det är inte svårt att förstå hur äldre pryda damer och herrar känner sig i de mest intima situationer som uppstår på en vårdsal då man är sjuk och hjälplös", fortsätter hon.

Telefonsamtal
Marianne Nygren har fått flera telefonsamtal från anhöriga som beklagat sig över att platsneddragningarna på länssjukhuset lett till att patienter av olika kön nu ibland måste vårdas på samma sal. Hon har själv tidigare arbetat på länssjukhuset och menar att det på hennes tid var otänkbart att kvinnor och män skulle vårdas i samma sjukrum.

Inte alla avdelningar
Att man kan blanda patienter på det här sättet vid intensivvårdsavdelningar och akutmottagningar måste man acceptera, anser Nygren. Men inte på andra avdelningar. Blandningen är integritetskränkande, tycker hon.

Hon vill nu veta vad ansvarigt landstingsråd tycker om företeelsen, om det är förenat med god och etik och männskovärdig vård att tvinga patienter av olika kön att dela rum. Hon vill också veta om könsblandning förekommer på vårdsalarna vid Bollnäs och Hudiksvalls sjukhus.

Mer läsning

Annons