Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot ny fastighetsskatt

/
  • Mindre av detta i plånboken att vänta villaägare om det nya förslaget till fastighetsskatt genomförs.

Villaägare i Hofors och Sandviken får i genomsnitt betala 2 000 kronor mer per år om det nya förslaget till fastighetsskatt genomförs. I Gävle blir den genomsnittliga höjningen drygt 1 600 kronor per år.
– Det här skapar osäkerhet på bostadsmarknaden och minskar rörligheten, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas Riksförbund.

Annons

Utredaren som regeringen tillsatte förra året föreslår en helt ny fastighetsskatt, som ska ersätta den nuvarande fastighetsavgiften. Skatten ska grunda sig på kvadratmeterytan på bostaden och tomten. Samtidigt höjs taket för skatten. I dag är den på 6 825 kronor, men ska enligt förslaget höjas till 10 000 kronor.

Samtidigt förslås tre olika nivåer på den nya skatten, en för storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, en för mellanstora kommuner och en för glesbygdskommuner. Systemet med taxeringsvärden försvinner.

Det innebär att skatten kommer att sänkas för en del, och höjas för andra. I Gästrikland höjs skatten för över 90 procent av villaägarna i Hofors, men bara för 31 procent i Ockelbo, enligt siffror som Villaägarna beställt av SCB.

Utredningen lämnas över till finansministern i dag, och innehåller också ett alternativt förslag, med justeringar i det nuvarande systemet.

Mer läsning

Annons