Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot vården när elvaåring dog

Socialstyrelsen kritiserar landstinget för allvarliga brister i vården i samband med en elvaårig pojkes död på Gävle sjukhus. Rätt behandling dröjde på grund av passivitet hos ansvarig läkare.

Annons

GD har tidigare berättat om fallet med den elvaårige pojke som avled till följd av blodförgiftning på nyårsdagen 2011.

Pojken hade kommit till akutmottagningen dagen före på grund av vattkoppor och tilltagande smärtor i höger höft. Han undersöktes av läkare men fick åka hem igen.

På nyårsdagen kom pojken tillbaka till akuten. Han hade då frossbrytningar, hög feber och kräkningar. Han misstänktes ha en bakterieinfektion i höftleden och lades in på en vårdavdelning medan åtgärder planerades. Pojkens tillstånd försämrades dock. Han flyttades till intensiven men de åtgärder som vidtogs där kunde inte hejda sjukdomsförloppet utan pojken dog i septisk chock, en allvarlig form av blodförgiftning.

Socialstyrelsen har efter en lex Maria-anmälan från landstinget utrett händelsen. Fallet visar på allvarliga brister i omhändertagandet av akut sjuka barn, skriver man i sitt beslut.

Pojkens tillstånd borde ha föranlett en mycket snabbare handläggning, anser Socialstyrelsen. Särskild kritik riktas mot ansvarig specialistläkare som man menar förhöll sig passiv och inte agerade i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Inom landstinget är man medvetna om bristerna och har vidtagit en rad åtgärder för att förbättra omhändertagandet av akut sjuka barn. Bland annat har ansvarförhållandet mellan olika medicinska specialiteter klargjorts. All akutsjukvård för barnpatienter är numera överförd till akutmottagningarna.

Socialstyrelsen tänker inte gå vidare i ärendet men kommer att följa hur det akuta omhändertagandet av barn utvecklas i landstinget under 2013.

Mer läsning

Annons