Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot vinstutdelning

Kommunen tar för mycket vinst från Gavlegårdarna. Det tycker Hyresgästföreningen som i ett öppet brev till politikerna nu kräver att miljonutdelningen stoppas.

Annons

Gävle kommun har årligen tagit ut ungefär en miljon kronor i vinstutdelning från kommunala Gavlegårdarna. Men på bostadsbolagets årsstämma nyligen beslutades att utdelningen i år skulle höjas till tio miljoner kronor.

Det har retat upp Hyresgästföreningen som menar att Gavlegårdarna på så vis får mindre pengar över till underhåll av bostäder. I ett öppet brev till alla politiker i kommunfullmäktige kräver föreningen att utdelningen ska stoppas.

– Vi har fått signaler på att Vänsterpartiet ska reservera sig mot förslaget. Vi hoppas även att Miljöpartiet och de borgerliga partierna inser att hyresgäster inte ska subventionera kommunal verksamhet, säger Mårten Gulin, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen i Gävle.

Vänsterpartiet reserverade sig mycket riktigt mot vinstuttaget när frågan behandlades i kommunstyrelsen. Enligt partiet är det dessutom tveksamt om beslutsunderlaget är tillräckligt i lagens mening.

Kommunen ska använda pengarna till att exempelvis förbättra integrationen i vissa stadsdelar. Summorna är öronmärkta för den typen av insatser och enligt kommunalrådet Carina Blank öppnar vinstuttaget möjligheten att låta andra aktörer genomföra satsningar i bostadsområdena.

– Det är inte säkert att det är Gavlegårdarna som är bäst lämpade att genomföra dem, säger Carina Blank.

Men Hyresgästföreningen anser att ordinarie skatteintäkter bör finansiera sådant.

Gavlegårdarnas vice vd Lars Lennmalm poängterar att utdelningen är helt enligt gällande lagstiftning.

– Det påverkar heller inte vår underhållsbudget. Pengarna tas från Gavlegårdarnas eget kapital. Visst, det påverkar vår investeringsförmåga på lång sikt, men å andra sidan har vi 900 miljoner kronor i eget kapital, säger han.

Mer läsning

Annons