Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken hårdnar i Gävle

/

Kritiken mot Socialdemokraternas ordförande Håkan Juholt hårdnar.

I dag diskuterar parti­distriktet i Gävleborg förtroendet för honom.

– Jag har stor förståelse för alla partimedlemmar som känner sig otroligt besvikna, säger Yoomi Renström, distriktsordförande.

Annons

Efter avslöjandena om Håkan Juholts bostadsfusk kräver flera socialdemokratiska riksdagsledamöter och medlemmar i partistyrelsen nu hans avgång, enligt DN. Men de gör det än så länge utan att framträda med namn. Målet är att han ska avgå ”frivilligt”. SVT erfar att hans timmar som partiledare är räknade.

I dag och i morgon träffar distriktsstyrelsen i Gävleborg representanter för de olika arbetarekommunerna i länet. Då ska de diskutera förtroendet för partiledaren.

– Det är ett möte som varit inbokat sedan länge då vi har verksamhetsplanering. Men självklart kommer vi att diskutera det som hänt, säger Yoomi Renström.

Tycker du att Håkan Juholt har gjort fel?

– Det har han själv sagt från början, så det är klart. Sedan hur mycket och på vilka grunder vet jag inte. Det han har gjort ger en märklig bild, men all information har jag fått från media. Jag vill gärna höra hans version och få alla fakta innan jag dömer honom.

Kan han sitta kvar som partiledare?

– Det beror på hur han själv kommer att bemöta anklagelserna. Jag förhåller mig avvaktande. Jag känner stöd för honom som person, men sedan måste vi väga in hur mycket det här har skadat partiet som helhet.

– Jag har stor förståelse för alla partimedlemmar som känner sig otroligt besvikna. I våras tyckte vi att vi började komma framåt med politiken. Nu blev det ett steg framåt och tre tillbaka.

Vad råder du honom att göra?

– Det bästa är att lägga alla kort på borden så att vi får en sanningsenlig bild, säger Yoomi Renström.

Gävles kommunalråd Carina Blank, S, sitter i partistyrelsen som haft en rad telefonmöten med anledning av det som hänt.

– Det är oerhört oroligt för partiet nu. Folk är oroliga och undrar vad som händer. Det är synd att vi tappar fokus från politiken.

Inte heller Carina Blank vill ta ställning till om Håkan Juholt kan sitta kvar som partiledare.

– Jag kan inte göra den typen av bedömning. Just nu är det så många uppgifter som florerar i medierna. Det är omöjligt att veta vad som är sant och inte. Han måste själv agera, sedan får vi se vad som händer, säger hon.

Mer läsning

Annons