Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiska föräldrar fick tycka till

/
  • Christian och Anna-Karin Wahlund och Jan-Olov Färdigh har barn på Brynässkolan. De vill inte att skolpolitikerna lägger ned skolan och flyttar eleverna till Stenebergsskolan, något som tjänstemännen föreslagit.– Bara en sån grej som trafiksituationen runt Stenebergsskolan – hur tänker de lösa den?, säger Christian Wahlund.

I går hölls det första dialogmötet där allmänheten fick tycka till om kommunens förslag till ny skolorganisation. Ett 40-tal personer tog chansen att träffa politiker och tjänstemän öga mot öga på Stenebergsskolan.

Annons

En av dessa var Jan-Olov Färdigh, pappa till Elias som går i årskurs två på Brynässkolan. I flera av de scenarier som tjänstemännen skissat på kommer den skolan att läggas ned.

Eleverna flyttas i stället till Stenebergsskolan som i sin tur töms på högstadieelever.

– Brynässkolan är dödsdömd och jag tycker inte om det. Jag tycker generellt att det är dåligt att ta bort mindre skolor och klumpa ihop eleverna, säger Jan-Olov Färdigh.

Han förstår inte varför kommunen inte satsar på kompetensutveckling av lärarna istället för att på så sätt höja kvalitén i undervisningen.

– Allt handlar om vilka resurser man satsar, säger han.

Anders Lindqvist – även han pappa till en elev på Brynässkolan – dök upp för att leverera både ris och ros. Han tror att underlaget som kommunen presenterat är svårtillgängligt för många och tycker dessutom att viktig bakgrundsinformation saknas.

– Dokumentet innehåller mycket luft och oklara begrepp. Varför skriver man texter som folk riskerar att inte förstå? Men att ekonomin bakom förslagen är frånvarande är den största bristen, säger han.

Han var däremot nöjd med att politiker och tjänstemän tog sig tid att lyssna och svara på frågor, däribland förvaltningschef Frank Stoor och barn- och ungdomsnämndens ordförande Åsa Wiklund-Lång, S.

– Jag har fått jättebra svar, de har verkligen tagit sig tid. Sen vad de gör av åsikterna de får in är en annan sak, säger han.

Eva Levin, chef för Gävles grundskolor, hade hoppats att fler föräldrar med svenska som andraspråk skulle dyka upp men verkade i stort sett nöjd med kvällen.

– De som kommit hit har haft en hel del synpunkter och en del egna förslag, bland annat att bredda lärarnas kompetens. Jag har antecknat och framför-allt uppmanat dem att svara på kommunens webbenkät.

Mer läsning

Annons