Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krögare fuskade med kassan

GÄVLEMed en enkel knapptryckning på kassaapparaten kunde en restaurangägare i Gävle manipulera kassabehållningen för en kväll. 10 000 kronor trollades bort och undanhölls beskattning, enligt skattemyndigheten.

Annons
Fusket upptäcktes när polisen genomförde en husrannsakan på restaurangen tidigare i höst.
Krogfusket med hjälp av manipulerade kassaapparater blir allt vanligare, enligt skattemyndigheten. Men det är svårt att komma åt, om man inte kommer på fuskarna på bar gärning. Restaurangägaren i Gävle hade tappat en utskrift av den verkliga kassabehållningen och polisen hittade den under kassaapparaten.
- Vi ser det mer och mer. Det är alldeles för vanligt, säger Lars Lundh, sektionschef på skattemyndighetens Gävleregion.
Manipulerade kassaapparater är inget nytt, men modern teknik har gjort fusket enklare. Den verkliga behållningen registreras i kassaapparaten, men apparaterna är programmerade för att kunna göra reduceringar i behållningen.

Inga spår kvar
När den manipulerade kassabehållningen trycks ut, finns det inga spår kvar av de verkliga intäkterna under kvällen.
I fallet med Gävlerestaurangen hade 181 matgäster blivit 112. I stället för 125 serverade starköl visade den manipulerade kassautskriften 76. Den verkliga behållningen under kvällen var över 27 000 kronor men den manipulerade kassautskriften visade en behållning på drygt 17 000.
Nästa år kommer krav på kvitton även på restauranger, men det hjälper inte mycket för att komma åt kassafusket, enligt Lars Lundh.
- Det är inte så att vi inte vet vad som pågår. Men det är en resurs- och bevisfråga.

Samma regler
Lars Lundh vill ha samma regler för krogarnas kassaapparater som för taxibilarnas taxametrar, ett krav som skattemyndigheten har ställt i flera år. Frågan var uppe i riksdagen redan 1995 men förslaget röstades ner den gången och inget har hänt sedan dess.
- Det verkar kört att få politikerna att göra något.
- Det vi jobbar på är att vi måste få ett typgodkännande av kassaapparaterna.
- Det är absolut nödvändigt, säger Lars Lundh.

SVEN-OLOV EKMAN

Mer läsning

Annons