Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kul tur med många knuttar

/
 • – Jag har sprayat upp håret som en hjälm så jag kan sitta på spättapallen sen. Jag kan hoppa upp på vilken hoj som helst, sa Babsan till publiken.
 • Babsan är en lång och graciös varelse. Över 190 centimeter med klackar vilket kontrasterar mot den något kortare Hasse Persson från P4 Gävleborg.
 • Babsan och Hasse Persson friskade upp knuttarnas strupar med Festis.– Jag hade velat bjuda på champagne, men de kör ju, fnittrar Babsan.
 • Aulis Anttila från Söder hade inte åkt MC sen Berlinmuren byggdes. Men för fyra år sen tog han upp åkandet igen och glänste igår ikapp med Babsan.
 • Lars Alfredsson från Forsbacka svärmade för Barbo Holmberg.– Hon är folklig och nära samhället. Inte fin i kanten alls, säger han om landshövdingen.
 • Kanonväder mötte Kulturknuttarna. Som om inte det vore nog fick de en rundtur på slottet med Babsan och en uppsluppen Hasse Persson.
 • Chatrine Södergren, ordförande i Sveriges MotorCyklister Gävleborg intervjuades av Hasse Persson. Hon menar att kvinnor
 • Chatrine Södergren, ordförande i Sveriges MotorCyklister Gävleborg, intervjuades av Hasse Persson. Hon menar att kvinnor
 • 100 motorcyklar och 140 deltagare lockade Kulturknutters i år. Resorna var något längre och stoppen inte lika många som förra året då Sandvikentrakten avverkades.
 • Från Ockelbo på en Suzuki Intruder 800 Volusia kom yngste deltagaren Mattias Brink, 12 år med farfar Nils-Gunnar Westrin. Mattias fick sitta bakom farfar denna gång men kör redan cross.
 • Representationsvåningen och Kungarummet fanns att beskåda för knuttarna. Många passade på att posera med Furviks finest: Babsan.
 • – Man blir lite wild and crazy när man åker motorcykel, säger Babsan om sin något dolda passion.
 • Tage Olsson från Karlstad åkte inte MC utan turistade i Gävle och tyckte knuttarna var så intressanta att han hängde med på slottsvisningen och förevigade det hela med sin Voigtländer.

Vad har blåblodiga adelsmän, Sveriges kändaste dragqueen, dragracing och över 140 stycken bikers gemensamt? Jo, motorcykelodyssén Kulturknutters såklart.

Annons

Radioprofilen Hasse Persson drog igång spektaklet för fyra år sedan. En stor skara hojburna kvinnor och män, de flesta i medelåldern, guidas runt av honom i Gävleborgs län för att skåda sevärdheter. Igår avverkades Gästrikland och idag är det Hälsingland som får påhälsning av läderskvadronen. Första stoppet var Årsunda och färden gick sedan söderut mot Tierp Arena. Där besöktes också Nostalgimuséet.

Den stora finalen firades på Gävle Slott där landshövding Barbo Holmberg välkomnade de motorburna massorna till sitt palats. Vid sin sida hade hon "Slottsspöket" (enligt egen utsago) Babsan. Mottagandet i representationsvåningen skedde under chosefria omständigheter. 140 stycken läderknuttar vandrade runt bland antika vaser och övervakades av blåblodiga män på duk med vit peruk. Många tog även chansen att begapa Kungarummet där Hovet gärna sover över då och då. "Inte så flådigt" löd ett knutteutlåtande.

Babsan eller Lars-Åke Wilhelmsson är uppvuxen i en motorcykelintresserad familj i Furuvik. Det var först igår som Lars-Åke fick veta att det var Babsan han skulle vara och inte en karl i "pappas knutteställ", som han först trott.

– Kulturknuttarna hade nog inte fattat vem jag var då, skrattar en förkyld Babsan.

Primadonnan har själv kört en del offroad cross på skogsvägar under sin levnadstid. Då helst med en lätthanterlig 250-kubikare. Bikermodet fascinerar Babsan:

– En del av knuttarna kör på en stil som är typisk för åttiotalstalsbögen, S/M-inspirerat liksom. Men de med flätat skägg vill nog inte kopplas ihop med det, skrattar Babsan bakom sin tjocka make-up.

Under Melodifestivalen såg det ut som om Babsan börjat blicka mot Sydeuropa för att finna sitt livs kärlek. Men igår förkunnade hon sin helomvändning:

– Jag skiter i att skaffa en spanjor, det blir en knutte istället, sa Babsan till publiken.

Mer läsning

Annons