Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskatter ska märkas

/

Svenska kyrkan ska börja märka sin koppar, i ett försök att minska kopparstölderna.

Men det påverkar inte risken för kopparstölder på kyrkogårdarna.

– De flesta gravarna är ju privata, säger kyrkogårdschefen Patrik Blomberg.

Annons

Natten till onsdagen stals ovärderliga kopparskulpturer från tre gravar på Gamla kyrkogården i Gävle. Koppartjuvarna har sannolikt åkt in på kyrkogården med lastbil under natten och tagit med sig skulpturerna.

Patrik Blomberg sätter sitt hopp till att någon har sett lastbilen, men på torsdagen hade ingen hört av sig.

– Jag kan inte förstå hur man kunde köra in och ta skulpturerna utan att någon såg något. Även på natten är det ju en viss trafik på Västra vägen, och den skulptur som stod längst bort stod ju ganska nära vägen, säger han.

Inte heller polisen hade fått några tips på torsdagen. En speciell grupp kommer att arbeta för att lösa fallet den närmaste veckan.

– Det här brottet när man ger sig in på kyrkogården är så integritetskränkande, så det här måste vi verkligen lösa, säger Anders Lyrberg vid Gävlepolisen.

För kyrkogårdsförvaltningen gäller det nu att försöka hindra att fler värdefulla kopparkonstverk stjäls. Som en första lösning har Patrik Blomberg anlitat ett vaktbolag. På lite sikt kanske kyrkogården förses med låsta bommar.

– Jag föreslog bommar för två år sedan men då sa kyrkonämnden nej. Men det kanske blir ett annat beslut nu, när detta hänt, säger Patrik Blomberg.

– Bommar skulle göra att man inte kan köra in med lastbil och det kan få dubbel verkan. Dels får tjuvarna längre att bära stöldgodset och det kan vara avskräckande. Dels använder tjuvarna tydligen bilen ibland för att dra loss kopparrör till exempel, säger han.

En annan möjlighet är att märka kopparn, så att den kan spåras. Kyrkans Försäkring, där bland annat Gävle Kyrkliga Samfällighet har sin försäkring ska genomföra försök med märkning redan i höst.

– Vi har besökt ett företag i Storbritannien som tillverkar en färg som kyrkor i Storbritannien använder, och den ska vi testa i höst. Om det är en åtgärd som fungerar ska vi försöka få kyrkorna att använda den, säger Patrik Olsson, på Kyrkans Försäkring.

Färgen är osynlig för blotta ögat men innehåller en substans som gör att man kan identifiera varifrån stulen koppar kommer.

Även Trafikverket testar att märka koppar. Kopparstölderna vid järnvägarna i Sverige kostade samhället 100 miljoner kronor förra året.

– Vi har märkt kopparkabel på ett par ställen i södra Sverige med ett material som man sprejar eller stryker på och som gör att man se varifrån kopparn kommer om den blir stulen. Vi ska testa några andra metoder också innan vi bestämmer hur vi kan gå vidare, säger Sten Vickberg, säkerhetschef på Trafikverket.

Tanken är att märkningen ska fungera avskräckande, säger han.

När kopparstölderna sker från gravar, som var fallet på Gamla kyrkogården, är frågan dock mer komplicerad.

– Vi ansvarar för högst en tredjedel av alla kulturhistoriskt intressanta gravar. De flesta har gravrättsinnehavaren ansvar för, så innan vi kan göra något måste vi ha medgivande från dem. Det är kanske inte så svårt att få, om vi bara får tag på dem. Men sedan är frågan om vi överhuvudtaget får använda skattepengar när det gäller en privat grav. Det tror jag inte att vi får. Vi får till exempel inte använda skattepengar för att resa upp privatägda gravstenar som har vält, säger kyrkogårdschefen Patrik Blomberg.

Mer läsning

Annons