Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kunderna vill ha lokal mjölk

/
  • Varför försöker ni konkurrera ut Gefleortens mejeriförening? säger Anders Sundqvist, Konsumkund sedan länge. Vi vill sälja båda sorterna, svarar butikschefen Dan Eklund
  • – Det är en prova-på-rabatt, för att folk ska våga smaka på den nya mjölken, som vi kommer att ha kvar i några veckor, förklarar Johan Nilsson på Konsum Gävleborg det rabatterade priset på Coop:s mjölk.

Extrapris på Coop-mjölken hotar tränga undan lokal mjölk från Konsumbutikerna.

– Det irriterar mig att man dumpar priset på sin egen mjölk för att konkurrera ut Gefleortens, säger Anders Sundqvist, som varit Konsumkund i 40 år.

Annons

Konsum Gävleborg har just nu extrapris på den egna mjölken och säljer tre liter för 20 kronor. Det har fått Anders Sundqvist att reagera.

– Det är stötande att köra hit mjölk från Dalarna när det ligger ett mejeri på en kilometers avstånd. Om Konsum slutar med Gefleortens går jag till Ica och handlar i stället, säger han.

Men det finns inga planer på att sluta sälja den lokala mjölken, försäkrar butikschefen Dan Eklund.

– Vi ska inte sluta med Gefleortens. Vi vill att kunderna ska kunna välja, så vi har båda sorterna. Men att inte ta in Konsums egna varor i en Konsumbutik vore ju också konstigt, säger han.

Men på Gefleortens Mejeriförening märks konkurrensen med Coops egna mjölk tydligt i form av minskad försäljning.

– I stora butiker som i Valbo har man både vår mjölk och Coops egna, och då märks det inte så mycket. Men i många butiker har man slutat ta in våra enlitersförpackningar, och det märker vi av, säger Per Blomquist, vd för Gefleortens Mejeriförening.

Ändå tänker han inte svara på Coops prissänkning.

– Det kan vi inte, för det skulle gå ut över våra ägare, mjölkproducenterna. Vi betalar bättre för mjölken, och det behöver bönderna, säger han.

– Konsumenterna har större möjlighet än vi att påverka vilken mjölk som Konsum säljer, så vi hoppas på konsumentmakten. Vi hoppas att de som inte hittar vår mjölk i en butik går till en annan, men vi vet att många köper med plånboken, säger han.

Johan Nilsson, chef för drift och försäljning på Konsum Gävleborg, tillbakavisar att det handlar om ett priskrig.

– Vi vill inte ha något priskrig. Det är en prova-på-rabatt, för att folk ska våga smaka på den nya mjölken, som vi kommer att ha kvar i några veckor. Vi ska inte sluta sälja Gefleortens produkter, men vi har ett uppdrag att förse våra kunder med bra och billiga produkter.

Anders Sundqvist är långtifrån ensam om att värna om det lokala mejeriet. Den korta stund vi står vid mejerikylen på Konsumhallen på Söder passerar flera kunder som inte vill att Konsum ska sälja Coopmjölk.

– Jag blir arg på det här. Jag vill köpa Gefleortens mjölk. Hittar jag inte den, så går jag till en annan butik, säger Birgitta Larsson och en annan kund instämmer:

– Jag vill handla lokala produkter. Det är viktigt, säger hon.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons