Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurder informerade om hungerstrejk

Hungerstrejkande fångar uppmärksammades i Sandviken på torsdagsmorgonen. 100 kurder informerade lokalpolitiker om svårigheterna i Turkiet.

Annons

I går morse fick Sandvikens kommun besök från Mesoptamia kulturföreningen. De lämnade in dokument för att uppmärksamma de 70 kurder som sitter i turkiska fängelser och har hungerstrejkat i 66 dagar.

– Det är politiker, journalister och andra personer som inte får uttrycka sig på sitt eget språk. De har försökt och därför är de fängslade, säger Shiyar Ali, ordförande i föreningen.

I en kampanj som föreningen nu genomför i hela Europa lämnar de in dokument till kommunpolitiker och hoppas att de ska vidarebefordra dem till sina riksdagsledamöter.

– Vi vill stå upp för de mänskliga rättigheterna och kurdfrågan. Och vi vill att Sverige reagerar. Vi ser allvarligt på den här situationen. Det handlar om människoliv.

Enligt Shiyar Ali är det många politiker i Gävleborg som har tagit del av deras information och säger att de ska föra den vidare.

Peter Kärnström, S, Aage Hansen, NO och Carl-Ewert Ohlsson, C, tog emot de hundratal kurder som på torsdagsmorgonen uppvaktade kommunen.

– De vill att kurderna ska få ha ett fritt parti i Turkiet och att deras språk ska tillåtas i Turkiet. De menade att det är över 10 000 kurder som hungerstrejkar i fängelserna i landet, säger Carl-Ewert Ohlsson.

Aage Hansen lovade att omgående ta upp det här med Junilistans EU kommissionär och Peter Kärnström skulle föra informationen vidare till Gävleborgs riksdagsledamöter.

Mer läsning

Annons