Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kvällarna svåra för många”

Hälften av pengarna som Ria drog in på stödgalan har nu gått åt. Men även om många personer blivit hjälpta tycks behovet vara omättligt.

Under året öppnar kommunen åtta nya platser på lågtröskelboendet Stallgatan.

Annons

Sedan februari har Ria köpt totalt 330 hotellbäddar för 13 personer som inte haft någonstans att bo.

– Det stöd som Gävleborna visade i samband med galan var fantastiskt. Det har gett oss möjligheten att hjälpa på ett helt annat sätt, säger Hans Ivarsson, Riaanställd och initiativtagare till galan.

Tre av de 13 bor i dag kvar på hotellet. De allra flesta har gått vidare till andra typer av boenden som övergångslägenheter, Hemstagården och Stallgatan.

Ria överväger nu om de ska spara de pengar som är kvar till nästa vinter eller fortsätta erbjuda hotellnätter även i vår och sommar.

– Om det vore så väl att det här var de sista uteliggarna i Gävle. Men erfarenheten säger att det alltid kommer fler. Det är väldigt lätt att bli ställd på gatan, säger Hans Ivarsson.

Drömmen lever om att öppna akutboendet på Rias övervåning. Men det saknas pengar.

– Akutboendet är nog en viktig pusselbit. Har man inte tak över huvudet är det svårt att göra något åt sin situation, säger Hans Ivarsson.

Kommunen stöttar Ria med cirka en halv miljon kronor om året i föreningsstöd. 2011–2012 pågår även ett projekt där Ria får ytterligare 1,2 miljoner kronor per år av kommunen för att hålla kvällsöppet. Det är oklart vad som händer när projektet löper ut.

– Kvällarna är svåra för många. De sitter i ensamhet med tankar om livet. Att då i stället kunna komma hit och prata av sig och få kaffe och soppa har haft stor betydelse för många, säger Rias föreståndare Carl-Erik Mårtensson som hoppas att det ska bli en fortsättning.

Men socialnämndens ordförande Maritha Johansson, V, kan inte ge något löfte om det. Det är upp till kommunledningen att prioritera, menar hon.

Däremot är kommunen på gång med åtta nya platser för missbrukare med psykisk funktionsnedsättning på Stallgatan. Två av de platserna kommer troligen att vara akutplatser.

– Kanske kan vi också skapa fler akutplatser på Hemstagården och Stallgatan, säger Maritha Johansson.

Mer läsning

Annons