Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvicksilverfara - inget nytt för Gävles kvinnor

GÄVLE
Ät inte insjöfisk. Den uppmaningen känner alla blivande mödrar igen.

Annons
Nu halverar Världshälsoorganisationen, WHO, den rekommenderade dosen kvicksilver för gravida.
- Det finns kvinnor som ligger nära den högsta säkra nivån och det är de som äter väldigt mycket fisk, säger Kerstin Petersson-Gravé vid Livsmedelsverket.
Men Gävles kvinnor är vaksamma och duktiga på att lyda myndighetens råd, anser Eva-Britt Harrysson, avdelningschef på barnmorskemottagningen i Gävle.
- Kvinnorna är väldigt försiktiga med vad de stoppar i sig och de är mer pålästa i dag än för 15 år sedan, säger hon.
- Sedan finns det alltid några som av någon anledning inte följer rekommendationerna. Det finns ju de som röker också, men vi kan bara informera.

Kustbor friskare
Tidigare har det funnits en osäkerhet kring hur mycket kvicksilver som gravida kan utsättas för innan fostret tar skada.
Därför är det bra att man nu enats om en nivå som gäller, berättar Kerstin Petersson-Gravé.
De flesta svenska kvinnor ligger däremot långt under WHO:s gränsvärde och Livsmedelsverkets rekommendationer behöver inte stramas åt.
- Tidigare tog vi det säkra före det osäkra, säger hon.
Kustbor äter generellt sett mer fisk än människor i inlandet. För gävlebornas del ligger som bekant strömmingen varmt om hjärtat. Enligt Livsmedelsverket kan gravida gärna äta strömming, men inte oftare än en gång i månaden. Men när det gäller strömming från Östersjön är det inte kvicksilverhalten som är problemet. Den innehåller istället PCB och dioxiner som är skadligt i för höga doser.
Även om fisk innehåller miljögifter vill både Kerstin Petersson-Gravé och Eva-Britt Harrysson betona att det samtidigt är nyttigt.
- Det är viktigt att även äta fisk under graviditeten. Den innehåller vissa fettsyror som är väldigt bra, säger Eva-Britt Harrysson.

JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons