Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna sätter på sig bilbältet

/

Kvinnor använder bilbälte i mycket högre utsträckning än män. Det gör de rätt i, för nio av tio som omkommer utan bälte i trafikolyckor är män.

Annons

Under samma period som 31 kvinnor utan bilbälte dödades i olyckor omkom 240 män som saknade bälte. Ungefär hälften av alla män som dog i bilolyckor hade inte bilbälte på sig, motsvarande siffra för kvinnor var 25 procent. Det visar Trafikverkets rapport ”Bältesanvändning i dödsolyckor” som är en analys av vägtrafikolyckor i Sverige mellan 2005 och 2009.

NTF-förbunden har sedan 2004 mätt bältesanvändningen i svenska tätorter och ideligen visar det sig att kvinnor är bättre på att använda bälte. Vid den senaste mätningen i september förra året använde 96 procent av de kvinnliga förarna bilbälte, medan 90,5 procent av de manliga gjorde det.

När NTF Gävleborg gjorde sin undersökning visade det sig att fyra procent fler av de kvinnliga bilisterna i länet använde bälte jämfört med de manliga. I Bollnäs och Söderhamn var männen bäst på att använda bilbälte, lägst var bältesanvändningen bland män i Hofors.

Generellt har alltid förare från mindre orter och landsbyggd varit sämre på att använda bälte än de från större tätorter och städer.

Mer läsning

Annons