Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan blåst på en miljon

Kyrkoherden är inte Hamrånge församlings enda bekymmer.

Kyrkan kan ha förlorat nästan en miljon kronor på misslyckade fondaffärer, eller rena bedrägerier.

Delar av de affärerna utreds nu av ekobrottsmyndigheten.

Annons

2007 bestämde sig kyrkorådet för att satsa på en mer aggressiv placering av församlingens pengar. 500 000 kronor placerades i en fond, där andelarna senare fick säljas för halva priset.

700 000 placerades i en helt annan fond, Suisse IQ Fund, som marknadsfördes med löfte om investeringar i säkra papper med god avkastning.

Var de pengarna finns i dag är högst osäkert.

Hamrånge församling har i alla fall inte sett röken av dem, och tidigare i år gjorde församlingen en polisanmälan. Men församlingsmedlemmarna har inte fått veta något om den misslyckade placeringen.

– Vi har försökt hålla det på en låg nivå, säger Berit östlund, ordförande i kyrkofullmäktige.

Affärerna finns redovisade i protokoll och ekonomiska berättelser, men i efterhand tycker Berit Östlund att man kanske borde ha varit mer öppen.

– När det här höll på skulle vi kanske ha gått ut och sagt att vi hade låtit oss luras.

Den som sålde in fondplaceringen hos kyrkorådet var Per-Magnus Fhinn, en affärsman som hade kontakt med en av ledamöterna.

När det uppstod frågetecken kring placeringen begärde kyrkorådet att han skulle komma till ett möte. Men ledamöterna lät sig övertygas om att allt stod rätt till.

– Jag har förmedlat en produkt som jag har trott på, säger Per-Magnus Fhinn själv.

En del av pengarna gick enligt honom förlorade när finanskrisen slog till. Obligationer som tidigare betraktades som säkra papper, blev värdelösa över en natt.

Men en del av pengarna verkar ha placerats i strid med fondens regler och mannen bakom fonden, en tidigare affärsbekant till Per-Magnus Fhinn, håller sig undan.

– Jag har blivit förd bakom ljuset själv, säger Per-Magnus Fhinn, som säger att han nu försöker spåra mannen och pengarna från fonden. Förhoppningen är att det fortfarande ska gå att rädda en del av kapitalet som Hamrånge församling och andra satsat.

Enligt uppgift kan privatpersoner och organisationer i en rad länder ha satsat upp emot en halv miljard i fonden och i underfonder.

– Jag tänker inte ge upp i första hand, säger Per-Magnus Fhinn.

I Hamrånge står han inte högt i kurs, och han har inte haft någon kontakt med kyrkorådets ledamöter på länge.

– Det är klart att de är bittra och besvikna. Men i det här fallet har jag bara förmedlat en produkt, säger Per-Manus Fhinn.

Kyrkan i Hamrånge och andra byggnader behöver renoveras inom kort och för församlingen är den ekonomiska förlusten kännbar.

– Det är ingen katastrof, men nog hade pengarna behövts.

– Det här har varit väldigt jobbigt, säger Berit Östlund.

Mer läsning

Annons