Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan måste minska med tolv tjänster

Tolv tjänster ska dras in i Gävle kyrkliga samhällighet. Beslutet i kyrkonämnden i höstas vittnade om nya tider för Gävle kyrkliga samfällighet.

Annons

Kyrkoherden Thomas Erixon försöker ändå se en liten ljusglimt:

– Under bara en kort tid har kyrkan haft så många anställda. Nu kan vi få mer frivilliga och ideella krafter i församlingarna, säger han.

Beslutet i kyrkonämnden i höstas vittnade om nya tider för Gävle kyrkliga samfällighet. Nu har det blivit känt vad det betyder i praktiken: åtta miljoner måste sparas in före 2014, och omkring tolv tjänster kommer att försvinna.

Tomas Erixon, präst under 30 år och nu kyrkoherde i Heliga Trefaldighets församling, en av fyra församlingar i samfälligheten, förringar minst av allt hur de anställda upplever situationen.

– Det väcker mycket oro, människor påverkas. Det är så klart negativt.

Men som kyrkoledare försöker han även anlägga ett längre perspektiv på besparingarna och att färre i framtiden kommer att vara fast anställda av kyrkan.

– Kyrkan har bara haft så många anställda under en kort tid. Det var en konsekvens av de goda åren under 60- och 70-talen. Hela samhället expanderade, kyrkan också.

Nu är det andra tider. Kyrkan har skiljts från staten, den automatiska anslutningen till kyrkan är borta – medlemstalen sjunker.

– Det var ett väldigt enhetssamhälle som växte fram redan på 1600-talet. Så är det inte längre, och det finns förhoppningsvis en kraft i att ingen av ”tvång” är med i kyrkan. Då kan de välja att komma tillbaka.

Thomas Erixon har talat om att församlingarna, med många anställda, hamnat i ett ”producent-konsument”-förhållande mellan anställda och vanliga medlemmar i församlingen.

En förändring kan vitalisera lekmannainflytandet.

– Nu får vi litet grann laga efter läge. Men enhetssamhället och svenska kyrkan som en del av överheten är borta. Och kyrkan ska inte vara en del av överheten. Jesus var fattig och maktlös.

Helt följdriktigt blir inte Thomas Erixon alldeles förstörd av de sjunkande medlemstalen i Svenska kyrkan, själva anledningen till att samfälligheten inte längre har råd att ha lika många anställda.

– Journalister frågar alltid om att medlemmar lämnar. Men premissen är en tid när 100 procent av alla var medlemmar. Man måste vända på det – är det inte ganska fantastiskt att 70 procent vill vara med?

Under 2011 och 2012 kommer ingen att få sparken. Beroende på pensionsavgångar och frivilliga lösningar kan rena avskedanden bli aktuella 2013.

6,5 miljoner ska sparas på de fyra församlingarna i samfällligheten och ytterligare 1,5 miljoner på den gemensamma administrationen.

De som inte utför kyrkliga tjänster kommer att drabbas hårdare än präster.

Mer läsning

Annons