Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan rustas av frivilliga

/

Med frivillig arbetskraft och frivilliga bidrag är Soldatkyrkan på väg att få en ansiktslyftning.

– Det håller nog i 20 år, tror Tomas Bornestaf, ordförande i Sällskapet Hälsinge Regementes stiftelse.

Annons

Ett antal före detta yrkesmilitärer klänger i byggställningarna utanför Soldatkyrkan. De målar och skrapar så flagorna yr. På frivillig basis ser de till att grundarbetet blir gjort. När det gamla och slitna är borta är det dags för en firma att lägga på ny rappning. På så vis blir jobbet betydligt billigare än om en firma hade gjort hela arbetet.

I december 2011 fyllde Soldatkyrkan 100 år. Stiftelsen hade hoppats på en ny och fin rappning tills dess. Stiftelsen hade sökt pengar hos Boverket men fick nej.

Hade de fått pengar hade Boverket ställt upp med 50 procent, kommunen med 30 procent och stiftelsen med de resterande 20 procenten.

– Men eftersom vi inte fick några pengar har vi tiggt ihop 100 000 kronor. Pengarna ska räcka, berättar Tomas Bornestaf, I14:s siste regementschef och ordförande i Sällskapet Hälsinge Regemente.

Det är folk med anknytning till det gamla regementet men även grannar till Soldatkyrkan och föreningar som hyr in sig i lokalerna, som bidragit.

Soldatkyrkan hyrs flitigt av olika föreningar men även av sällskap i samband med bröllop, dop och födelsedagsfiranden. Eftersom det ofta handlar om stora sällskap och en del äldre personer som besöker lokalerna vill stiftelsen gärna ha ytterligare en toalett som också är handikappanpassad.

– Vi kommer att söka bidrag igen och får besked i maj 2013.

Trots sina 100 år är huset förhållandevist fräscht, mycket tack vare att medlemmarna sköter underhållet både vår och höst. Men vissa delar slits mer än andra. Bakom rappningen döljer sig en träfasad och gaveln ut mot ån tar lite extra stryk eftersom den alltid ligger i skuggan och dessutom vätter mot vattnet.

– Nu hoppas vi att det rullar på i 100 år till.

Mer läsning

Annons