Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan söker miljoner till rust

/
  • 2007 var Kammarrätten och tittade på förråden. För fina för att riva, var slutsatsen, och nu fem år senare har kyrkan sökt pengar för att bevara dem.

Nu ska förråden på Skogskyrkogården räddas. Kyrkan har sökt elva miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning för att rusta upp dem.

Annons

Förråden användes som arbetslokaler fram till 2001, när de nya ekonomibyggnaderna på kyrkogården togs i bruk, och sedan dess har kyrkan velat riva dem.

Men 2007 sa kammarrätten sa nej till rivning. Byggnaderna, som ritades av arkitekten Bernt Nyberg, hade så stort kulturhistoriskt värde att de bör bevaras, ansåg domstolen. Kyrkan höll fast vid att rivning var det bästa och gick vidare till regeringsrätten, som dock inte tog upp frågan.

Nu har kyrkogårdschefen Patrik Blomberg något motvilligt sökt kyrkoantikvarisk ersättning för att kunna rusta upp byggnaderna, som farit ganska illa under alla år som de stått tomma.

– Hur man än gör blir det fel, tycker jag. Som skattebetalare kan jag tycka att det är fel att staten ska betala elva miljoner kronor för att rusta upp några hus som inte används. Men att bara låta dem stå och förfalla är inte heller riktigt, säger han.

Kyrkoantikvarisk ersättning utgår enligt kulturminneslagen för kulturhistoriskt motiverade kostnader i samband med vård och underhåll av de kyrkliga kulturminnena. För 2013 fanns 600 miljoner kronor att fördela.

Om förråden får pengar eller inte beslutas av stiftet i september.

Mer läsning

Annons