Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan vill skapa ljustradition

/
  • Foto: LASSE WIGERT Rök- och ljusfylld entré. Enmanscirkusen John Wellton gjorde entré på Stortorget i en gammal rökfylld Volvo. Sen gav han järnet i den kalla kvällen. Inte minst flerahärliga jongleringsnummer höll den stora publiken kvar under den halvtimmeslånga föreställningen.

GÄVLEAllhelgonahelgen fick en rivstart på Stortorget på torsdagskvällen.

Annons
En enmanscirkus i form av John Wellton jonglerade med eld och ljus i en massa varianter innan kyrkoherde Bengt Wiklund tog till orda om den helg då vi minns våra bortgångna nära och kära mer än annars och tänder ljus för dem.

Cirkusfabriken
John Wellton, 23, lämnade cirkusgymnasiet i Gävle för tre år sedan. Nu driver han Cirkusfabriken.
Han återkom till Stortorget i en gammal Volvo med strålkastare och elverk på taket och gjorde med några medhjälpare snabbt om torget framför fontänen till sin scen.
Vilken duktig kille! Publiken stannade troget kvar kvar under hela föreställningen trots att det var en kylig kväll.

Skyddshelgon
Wellton överlämnade scenen till kyrkoherde Bengt Wiklund som deklarerade att han tycker det skulle vara roligt om Gävle hade ett alldeles eget skyddshelgon.
Han nämnde S:t Staffan med fålen som en möjlighet.
- Han kunde inspirera oss och göra oss stolta och modiga, sa kyrkoherden.
Programmet avrundades med att talaren tände den första av en mängd marschaller som placerats på fontänens botten. Åskådare hjälpte till att tända övriga och kom också med egna.
Tanken med arrangemanget är att återskapa en tradition. Förr i världen firade man Alla själars dag dagen före Allhelgonadagen.
Svenska Kyrkan och Gävle Centrumsamverkan arrangerade.
OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons