Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkans hus låser dörrarna

/
  • Kyrkans hus håller dörren stängd. Ovälkomna besöka har gjort att besökare bara släpps in när de redovisat sitt ärende. Foto: ANNAKARIN BJÖRNSTRÖM

GÄVLE På torsdagsmorgonen klockan 06.30 när förvaltningschefen Sture Larsson kom till Kyrkans hus stod en av ytterdörrarna på vid gavel.

Annons
Händelsen ledde till att Kyrkans hus nu håller dörrarna låsta. Bara personer med ett ärende släpps in genom porten.
- Om någon hade glömt att låsa dörren kvällen innan skulle den inte stått på vid gavel. Vi tror att någon hade gömt sig kvar över natten i huset och sedan gått ut genom bakdörren på morgonen, säger Sture Larsson.

Efter ytterligare ett intermezzo med människor som kom in och skrek så att flera anställda blev rädda, beslöt Sture Larsson på torsdagsmiddagen att dörren i fortsättningen ska hållas låst. Besökare får ringa på porttelefonen och släpps bara in av den person de avtalat möte med.
- Vi tycker inte att det här är roligt. Vi hade hellre fortsatt att ha ett öppet hus. Nu blir det lika fästningsliknande som länsstyrelsens och kommunens. Men jag måste tänka på personalens säkerhet, säger Sture Larsson.
Händelserna på torsdagen är inga engångshändelser. Det har blivit allt vanligare att personer som inte haft något ärende gått in i huset, utnyttjat personaltoaletterna och uppträtt störande. Ingen har hittills skadats, men stölder har inträffat.
- Vi har proffs på att ta hand om personer som hamnat snett i livet i vårt diakoniråd, men de flesta som arbetar i Kyrkans hus har ju ingen utbildning alls när det gäller sådant och många tycker att det är otäckt, säger han.
Det problem som ökat mest är att människor kommit in och låst in sig på toaletterna i Kyrkans hus.
- Det har ökat sedan man börjande bygga om Nian. Jag kopplar ihop det med det tidsmässigt. Och det finns ju inga offentliga toaletter på stan, säger Sture Larsson.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se

Mer läsning

Annons