Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lag kan stoppa sena betalningar

Småföretag som gör jobb åt de riktigt stora företagen kan få vänta i 90 dagar på att få betalning. Nu vill oppositionen ha lagstiftning om högst 30 dagars betalningstid.

– Det här är ett stort problem för jättemånga företag, säger Börje Andersson, chef för Bäckströms Mekaniska i Hofors.

Annons

Regeringen har lagt ett förslag om en begränsad betalningstid på 30 dagar, men bara för myndigheter. Privata företag ska fortfarande kunna avtala om andra tider, enligt regeringsförslaget, som ska upp i riksdagen i nästa vecka.

Nu är den rödgröna oppositionen överens om en lagstiftning som ska tvinga storföretagen att betala inom 30 dagar. Om Sverigedemokraterna ansluter sig till den linjen kan den samlade oppositionen tvinga fram en lagstiftning.

– Det är tråkigt att det ska behövas lagstiftning, säger Börje Andersson.

Trenden att stora företag betalar sina underleverantörer sent har funnits länge och är formellt en fråga som avtalas mellan beställare och underleverantör. Men i praktiken har det mer handlat om diktat. När Bäckströms Mekaniska stötte på fenomenet fanns det inget utrymme för att komma med invändningar.

– Det var inte förhandlingsbart, säger Börje Andersson.

Oftast handlar det om en betalningstid på 45 eller 60 dagar, men Börje Andersson har träffat kollegor som tvingas vänta i upp till 90 dagar innan storföretag betalar fakturorna.

Oron hos småföretagen har stegrats i takt med att konjunkturen har försämrats. Små företag med begränsad kassa har fått svårare att klara likviditeten i företaget.

– Det som är olyckligt är att man måste ut med momsen innan man får betalt. Många börjar belåna sina fakturor, säger Thomas Wanke, regionchef på Företagarna.

På Svenskt Näringsliv har många underleverantörer i regionen tagit upp problemet.

– Vi har skickat de här signalerna vidare, säger Lotta Petterson, regionchef på Svenskt Näringsliv.

Men varken Svenskt Näringsliv eller Företagarna centralt vill ha en lagstiftning för företagen.

– För Svenskt Näringsliv är det viktigt att värna avtalsfriheten som ett effektivt verktyg och en nödvändig förutsättning för en väl fungerande marknad, skriver ordföranden Urban Bäckström på organisationens hemsida.

Nu avgörs allt i nästa vecka, när riksdagen ska rösta om regeringens förslag. Till tidningen Dagens Industri meddelar Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson att partiet troligen kommer att stödja oppositionens förslag.

Sven-Olof Ekman

Mer läsning

Annons