Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre moms ger inte billigare mat

/
  • Jashar Jwanbakhrad äger Java Coffee Shop vid Stortorget. Han tycker att momssänkningen är en bra början för att skapa fler jobb i restaurangbranschen.

Den sänkta restaurangmomsen tycks inte få någon större effekt på lunchpriserna i Gävle. För många restauranger innebär det bara att maten inte blir dyrare. Men krögarna hoppas på att kunna nyanställa.

Annons

Vid årsskiftet sänktes restaurangmomsen från 25 till 12 procent. Regeringens förhoppning är att det ska leda till sänkta priser som ger fler restaurangbesök så att restauratörerna kan anställa fler. Men någon större effekt på prisbilden tycks inte skattesänkningen ha fått i Gävle, i varje fall inte två veckor in i januari.

Den som brukar äta lunch på den indonesiska restaurangen Bali Garden kommer inte att märka någon skillnad på priset i år. Men om restaurangen ändå får tillströmning av gäster kanske det blir pengar över till att stärka personalstyrkan.

– Vanligtvis gör vi en prishöjning med två kronor om året eftersom våra omkostnader ökar hela tiden. Leverantörerna höjer sina priser och framför allt blir hyran dyrare. Eventuellt anställer vi någon på längre sikt, säger Linda Zhu på Bali Garden.

Fathi Cetinkaya som äger Coffee Lounge i Flanör hade helt andra planer än att sänka priset när momssänkningen kom. Att hyra restauranglokal i ett varuhus är inte billigt.

– Vi funderade faktiskt på en prishöjning. Momssänkningen gör att vi kan behålla våra priser, men jag hade mycket hellre fått en hyressänkning. Jag kommer att gå ner lite i arbetstid och låta de timanställda få jobba mer, men det blir inte några nyanställningar, säger han.

Även Brända Bocken förberedde sig för en prishöjning, men momssänkningen gör att restaurangens luncher blir fem kronor billigare.

– Vi sänker inte priset så att det motsvarar momsen. I och med att leverantörerna höjer sina priser för varje år och de har samma moms som tidigare sänker vi inte vårt pris mer. Det är svårt att räkna på effekterna av det här än, men om ett tag hoppas vi på att kunna nyanställa, säger delägaren Daniel Carlsson.

Jashar Jawanbakhtrad äger Java Coffee Shop och han kommer åtminstone inte att höja priset. Vissa rätter och kakorna blir billigare eftersom priset på en del varor från leverantören inte stiger.

Dessutom vill han anställda en bagare och en kallskänka. Han arbetar sju dagar i veckan och funderar nu på att trappa ner och låta någon annan få jobba lite i stället.

– Ni i medierna är för snabba på att döma ut momssänkningen. Det tar tid innan restaurangägare vet hur mycket de kan sänka priset. Jag hade hellre sett att regeringen sänkte arbetsgivaravgiften, men det här är en början i alla fall, säger Jashar Jwanbakhrad.

Mer läsning

Annons