Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägre skadestånd för CH-branden

Det blev kraftigt nedsatta skadestånd för de som drabbades av branden på Grand Central Hotel i maj 2005. Nästan 92 miljoner kronor sänktes till 800 000 kronor. Rätten har tagit stor hänsyn till den dömdes möjlighet att komma tillbaka i samhället.

Annons

Det har gått sju och ett halvt år sedan Grand Central Hotel brann. I går kom skadeståndsdomen. Hotellet var försäkrat hos Länsförsäkringar som begärde nästan 91 miljoner i skadestånd. Hotellets grannar, Bostadsrättsföreningen Olof Knagge, yrkade på drygt 500 000 kronor för bland annat en vägg. På hotellet fanns kasinoutrustning försäkrad hos Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag som begärde över 200 000 kronor.

Hotellfastigheter ville ha 78 800 kronor för självrisken och Peter och Karin Henriksson som ägde restaurang Skeppet, beläget i hotellets källarvåning begärde lite över 500 000 kronor för en checkkredit, förlorat aktiekapital, kränkning och förlorad arbetsersättning. Totalt handlade skadeståndet om ett belopp på 91 888 125 kronor.

Den 33-årige gärningsmannen bestred alla yrkanden med motiveringen att han inte anlagt branden.

Rätten hade inga invändningar mot skadestånden från de olika bolagen men avslog flera punkter i parets Henrikssons yrkande. Bland annat ansåg rätten att branden inte var riktad mot dem personligen och därför kan de inte ha blivit kränkta.

Rätten ansåg inte heller att paret visat att de förlorat den summa de yrkat på i förlorad arbetsersättning och satte ner beloppet till 100 000 kronor. Men eftersom Karin och Peter är privatpersoner ska deras skadeståndskrav i övrigt inte jämkas. Annat är det med bolagen som är juridiska personer. Deras anspråk kan sättas ner om det finns starka skäl.

I domen skriver tingsrätten att 33-åringen avtjänar ett tioårigt fängelsestraff. Han har ingen utbildning och kommer att få svårt att få något högavlönat jobb efter fängelsetiden. Han har alltså ingen möjlighet att betala ett mångmiljonbelopp.

Med höga skadeståndskrav skulle han få mycket svårt att komma tillbaka i samhället. Därför jämkas beloppen och de 91 888 125 kronorna sänks till 800 000 kronor. 33-åringen ska betala beloppet solidariskt med den man som 2010 dömdes för anstiftan till mordbranden.

Mer läsning

Annons