Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågstadielärare polisanmäls

GÄVLEDen lågstadielärare i Gävle som misstänks ha slagit en elev i huvudet polisanmäls.

Annons
- Vi kommer att göra en anmälan i dag eller i morgon eftersom våld har använts, säger Elsie Ragnarsson, områdeschef på Barn & Ungdom Gävle.
I gårdagens tidning berättade GD om händelsen som inträffade på en grundskola i Gävle för två veckor sedan.
Enligt uppgift slog lärarinnan till en av eleverna i bakhuvudet under en lektion. Anledningen ska ha varit att barnet hackade med en penna i bänken.
- Läraren har beskrivit att hon slog ett slag med handen över elevens nacke. Om slaget var hårt eller löst vet jag inte, säger Elsie Ragnarsson.

Kritiska föräldrar
Redan samma dag som slaget utdelades ska läraren ha kontaktat en förälder till eleven och berättat vad som hänt.
Förra fredagen underrättade läraren skolans rektor.
- Ingen förälder hade kontaktat mig tidigare om det här. Det var läraren som tog upp det själv, säger rektorn som i sin tur underrättade sin chef.
Flera föräldrar på skolan är kritiska till att läraren inte polisanmäldes direkt, bland annat eftersom det framkommit att hon även tidigare i år slagit ett barn.

Intern utredning
Vid 17-tiden på torsdagen fattade skolförvaltningen beslutet att polisanmäla läraren för misshandel. Detta efter en intern utredning som pågått under onsdagen och torsdagen.
Varför förvaltningen inte gjorde en polisanmälan redan i måndags är oklart. Enligt Svante Bertilsson, chefen för Barn & Ungdom, ska en polisanmälan alltid göras om det förekommit våld.

Läraren hade ju erkänt att hon slagit barnet. Varför har igen polisanmälan gjorts tidigare?
- Det kan jag inte svara på.
Vad som ska hända med läraren under tiden som polisutredningen pågår är oklart. Hon är sedan början av veckan sjukskriven och mår enligt skolans rektor dåligt över det inträffade.
- Hon är ångerfull, säger han.

ANNA HÖGLUND

Mer läsning

Annons