Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkarbrist på hälsocentralerna

/
  • ARKIVBILD Fler läkare. Primärvårdsdirektören Anneli Hultmans mål är fullbemannade hälsocentraler så att stafettläkare inte behövs.

GÄVLE
- Man måste göra primärvården löneledande. Vi måste höja statusen på familjemedicin.
Det säger Anneli Hultman, primärvårdsdirektör i Gästrikland.

Annons
Hon blir inte förvånad över resultatet av Gefle Dagblads kartläggning av Gävles hälsocentraler.
- Vi har för få familjeläkare. Det gör att vi inte kan uppfylla vårdgarantin, säger hon.

Tydlig trend
Bland Gävles hälsocentraler är trenden tydlig. De som klarar vårdgarantin har full bemanning.
Enligt Anneli Hultman är det sådana hälsocentraler som kan rekrytera nya läkare bland dem som gör AT-tjänstgöring i Gästrikland.
- Vi kan aldrig konkurrera med lönen som bemanningsföretagen erbjuder. Det handlar i stället om att ge dem en vettig arbetsmiljö och bra kollegor. Vi har 20 AT-läkare i Gästrikland varje år. Om vi fick hälften av dem att välja primärvården skulle vi vända den här trenden på ett par år. Men som det är nu finns det inget som drar. Vi har haft avhopp till till exempel ögon och onkologi, säger hon och ger ett exempel:
En AT-läkare som förklarat att jobbet var "jättespännande, men så här slitigt tänker jag inte ha det de kommande 20 åren. Jag vill ha tid med min familj".
Anneli Hultman tycker inte om stafettläkare, men inser att de är nödvändiga för att komplettera upp på arbetsplatserna. Men det långsiktiga målet måste vara fullbemannade hälsocentraler. Och vägen dit måste gå via AT-läkarna.
- Vi behöver folk som vill flytta till Gästrikland. De måste bo kvar här, få barn här och betala skatt här. Men då måste vi vara tydliga mot dem. Välj rätt ST-block. I framtiden är det familjeläkare vi behöver, säger Anneli Hultman.

MAGNUS LUNDQUIST
026-15 96 63
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons