Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare varnar för farliga plåster

Det finns risker med smärtstillande fentanylplåster. Förskrivningen bör ses över, skriver fyra läkare vid landstingets operationsdivision i ett brev till Socialstyrelsen.

Annons

Läkarna – Jan Hedmark, Kai Knudsen, Lars-Göran Holtby och Sven-Erik Keisu – är bekymrade över användningen av läkemedelsplåster som innehåller det morfinliknande ämnet fentanyl. Ämnet tränger igenom huden och ger på så sätt en smärtlindrande effekt.

För sjukvården är det viktigt att veta om en patient har fentanylplåster. Nyligen inträffade en incident vid Hudiksvalls sjukhus där en 83-årig kvinna blev svårt medtagen i samband med en akut höftledsoperation. Personalen missade att hon hade ett fentanylplåster på ryggen.

Plåstren är hudfärgade och lätta att förbise, påpekar läkarna. Tillverkaren bör genast byta till en väl synlig färg, tycker de. De som skriver ut plåstren bör också se till att de sätts på lätt synlig kroppsdel.

Läkarna är skeptiska till att fentanylplåstren i dag får skrivas ut även av allmänläkare i primärvården. De är tveksamma till om dessa har tillräckliga kunskaper om medlets effekter och risker.

Läkarna påpekar vidare att slutenvårdsläkare inte alltid får kännedom om den fentanylbehandling patienter ordninerats i primärvården eftersom de inte har tillgång till primärvårdens journalsystem. I brevet framhålls även att fentanylplåster har en andrahandsmarknad. Förbrukade plåster kan användas för missbruk.

Socialstyrelsen bör kontakta tillverkare av plåstren och se över förskrivningsmönstret i landet, tycker läkarna.

Mer läsning

Annons